Közélet

Halálos izraeli csapás ért egy segélyszállítmányt, az érintett szervezet azonnal felfüggesztette a helyi tevékenységét

Az izraeli hadsereg szorosan együttműködött a World Central Kitchen nonprofit segélyszervezettel. A hadsereg már vizsgálja a támadás körülményeit.

Több munkatársa életét vesztette egy izraeli légicsapásban a World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezetnek, ami miatt azonnal felfüggeszti tevékenységét a Gázai övezetben. „Ez tragédia. A humanitárius segélymunkások és a civilek sohasem lehetnek célpontok” – hangsúlyozta a segélyszervezet. 

Western employees of international aid organization killed in Israeli attack on Gaza
Fotó: Anadolu via AFP

A Times of Israel szerint a támadás Deir al-Balah várostól délre ért egy járművet, és több külföldi, köztük Lengyelországból, Ausztráliából és Nagy-Britanniából érkezett segélymunkás, valamint a jármű palesztin sofőrje voltak az áldozatok között. A WCK honlapján azt írta, hogy 

a Gázai övezetbe élelmiszert eljuttató segélycsapatának hét tagja halt meg az izraeli hadsereg (IDF) támadásában.

Közleményük szerint a halálos áldozatok között vannak a szervezet lengyel, ausztrál, brit munkatársai, valamint egy amerikai–kanadai kettős állampolgár és egy palesztin. A WCK közlése szerint munkatársai nem egy, hanem két páncélozott autóban utaztak a védettnek nyilvánított övezetben, és járműveiket a szervezet logójával jelölték meg. Azt írták: az autók mozgásáról az IDF-nek tudomása volt. A találat akkor érte őket, amikor elindultak egy raktártól Deir al-Balah-ban.

Erin Gore, a szervezet igazgatója leszögezte, hogy „ez nemcsak a WCK, hanem általában a humanitárius szervezetek elleni támadás volt, amelyek a legszörnyűbb helyzetekben nyújtanak segítséget olyan konfliktusokban, amelyekben az élelmiszert háborús fegyverként használják”. Hozzáfűzte, hogy a WCK azonnal felfüggesztette működését az övezetben.

Az IDF hétfőn este jelentette be, hogy vizsgálatot indítanak a tragikus incidens körülményinek felderítésére.

A közleményben hozzáfűzték, hogy az IDF támogatja és segíti a humanitárius segélyek biztonságos eljuttatását, és szorosan együttműködik a WCK-val is. Az IDF hivatalos X-oldalán Daniel Hagari katonai szóvivő együttérzését fejezte ki az áldozatokért és hangsúlyozta a szervezet munkájának fontosságát.

A WCK a Ciprusról Gázába indult segélyszállítmányok eljuttatásában és szétosztásában vett részt. Hétfőn három segélyszállító hajó érkezett a gázai partokhoz mintegy 400 tonna élelmiszerrel és más ellátmánnyal a segélyszervezet és az Egyesült Arab Emírségek szervezésében. Ez volt a csoport második humanitárius szállítmánya az elmúlt egy hónapban Gázába. 

Az izraeli hadsereg részt vett a szervezet mindkét szállítmányának koordinálásában.

Izrael hétfőn súlyos csapást mért Iránra is: Damaszkuszban az iráni és a kanadai nagykövetség között lévő épületet vette célba és rombolta le teljesen egy légicsapás hétfőn reggel. Irán válasza kíméletlen lesz – mondta Hoszein Akbari, Teherán damaszkuszi nagykövete. Az Iszlám Forradalmi Gárda Izraelt tette felelőssé a csapásért, aki azóta hivatalosan nem kommentálta a támadást. Legalább három dandártábornok halt meg a támadásban, köztük az IRGC szíriai és libanoni vezérkari főnökét, valamint Mohammad Reza Zahedi tábornokot, a Quds haderő legfelső parancsnokát Szíriában.

 

segélyszervezet izraeli háború WCK támadás tragédia
Kapcsolódó cikkek