Közélet

Az orosz-ukrán háború 775. napja – Ukrajna tagadja, hogy köze lenne a zaporizzsjai atomerőműben történt incidensekhez

Ukrajnának semmiféle fegyveres provokációhoz nincs köze az Oroszország által illegálisan megszállt zaporizzsjai atomerőmű területén.

Ukrajnának semmi köze a zaporizzsjai atomerőműben vasárnap történt incidensekhez – jelentette ki vasárnap Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője.

Fotó: AFP

A nap folyamán a két éve orosz ellenőrzés alá került nukleáris létesítmény vezetése közölte, hogy drónnal támadták az ukrán fegyveres erők az atomerőmű hatodik blokkjának kupoláját.

Ukrajnának semmiféle fegyveres provokációhoz nincs köze az Oroszország által illegálisan megszállt zaporizzsjai atomerőmű területén – hangoztatta Juszov, akit az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

Az ukrán atomerőmű területén elkövetett orosz támadások, ideértve az utánzott támadások a megszállók jól ismert törvényszegő gyakorlatai – állította Juszov.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az X-en arról írt, hogy a vasárnapi dróntámadás károkat okozott az egyik reaktort rejtő épületben, de a létesítmény nukleáris biztonsága nem sérült.

Egy áldozatot jelentettek. A hatos blokk nukleáris biztonsága nem sérült, ez azonban komoly incidens, amely alááshatja a reaktor szigetelő rendszerének épségét – írta Grossi hozzátéve, hogy a NAÜ helyi stábja szerint három közvetlen találatra volt példa ilyen épületekben.

Grossi nyomatékosan felszólította a katonai döntéshozókat, hogy tartózkodjanak minden olyan cselekménytől, amellyel veszélyeztetnék a nukleáris létesítmények védelmét szolgáló alapelveket. Hangsúlyozta: az ilyen jellegű meggondolatlan támadások jelentősen növelik egy nagyszabású nukleáris baleset kockázatát.

Iszonyatos pénzbe kerül most Moszkvába repülni

Tarolnak a helyzetbe került légitársaságok, közben Seremetyjevo hét termináljából hármat be kellett zárni.

 

19:54

Ismét ukrán támadás érte a zaporizzsjai atomerőművet

A zaporizzsjai atomerőmű fölött lőttek le egy ukrán kamikaze drónt – közölte a két éve orosz megszállás alatt álló létesítmény sajtószolgálata hétfőn a Telegram-csatornáján. A nukleáris létesítmény a háború kezdete óta már többször kapott találatot. A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb Európában, az ellene indított támadások katasztrófát okozhatnak.

19:42

Németország olyat tett, amire a második világháború óta nem volt példa

A német kormánykoalíció harcképes és önállóan is bevethető egységet küld Litvániába, mégpedig állandó jelenlétre. A hadsereg a több ezer fős dandárral az Oroszország miatti megnövekedett biztonsági kihívásra reagál. A Németország és Litvánia közötti katonai együttműködés a NATO keretein belül valósul meg.
 

19:25

Európai hadiipar: kínai beszállítóktól függ a kontinens védelme

Az európai hadiipar vezetői arra figyelmeztetnek, hogy újabb akadály lépett fel a belföldi termelés bővítésénél, mivel az ágazat működéséhez szükséges lőpor egyik alapanyaga, a lőgyapot túlnyomó része Kínából származik; ez az ellátási lánc pedig kritikusan sebezhetővé teszi a kontinens védelmét – írta a Financial Times.

16:33

Vasfüggönyt épít Ukrajna

Ukrajna teljes védelmet épít ki az Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határai mentén – közölte Andrij Demcsenko, Ukrajna állami határőrségének szóvivője. Volodimir Zelenszkij elnök korábban már bejelentette, hogy országa mintegy 2000 kilométernyi szakaszon megerősíti a határvédelmet, miután az ukrán hatóságokat kritika érte a lassú előrehaladás miatt.

12:35

Mozgósító mobilappal forradalmasítják a sorozást az ukránok

A digitalizáció az ukrán hadsereget is elérte. A mozgósítást hamarosan mobilalkalmazás segítségével könnyíti meg az ukrán hadsereg. A potenciális katonák megjelölhetik, hogy a fegyveres szerveken belül mely területeket és milyen karrierlehetőségeket választanának maguknak.

orosz háború ukrán
Kapcsolódó cikkek