Közélet

Az Ukrajnának folyósított támogatások ellenőrzését sürgette Varga Mihály

Hazánk támogatja, hogy az Európai Unió nagyobb mértékben járuljon hozzá a tagállamok határvédelmi kiadásaihoz az Európai Beruházási Bankon keresztül, de ez nem válhat eszközzé Ukrajna katonai támogatásához – mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter szorgalmazta, hogy az Ukrajnának juttatott forrásokat szigorú felülvizsgálat is kövesse.

Fontosnak tartja Magyarország az Ukrajnának folyósított támogatás felhasználásának fegyelmezett és szigorú ellenőrzését, nyomon követését – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Luxemburgban. A pénzügyminiszter szerint az Ukrajnának juttatott forrásokkal kapcsolatban ugyanolyan fegyelmezett gazdálkodás szükséges, mint minden más uniós forrás esetében. 

VARGA Mihály
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az Ukrajnának szánt támogatások stratégiájáról szólva Varga Mihály elmondta, hogy annak folyósítása egy úgynevezett Ukrajna Terv mentén valósul meg, amely Ukrajna átfogó újjáépítési és reformelképzeléseire vonatkozó vállalásait tartalmazza.  

Nem lehet kettős mércét alkalmazni ebben a kérdésben: ezeket a pénzeket nyomon kell követni és ellenőrizni kell.

Az EU járuljon hozzá a határvédelemhez is

Varga Mihály arról is szólt, hazánk támogatja, hogy az nagyobb mértékben járuljon hozzá a tagállamok határvédelmi kiadásaihoz az Európai Beruházási Bankon keresztül, de ez nem válhat eszközzé Ukrajna katonai támogatásához, a háború finanszírozásához. Véleménye szerint 

Magyarország évek óta egyedül, jóformán uniós segítség nélkül látja el a közös uniós határ hazánkra eső szakaszának védelmét, aminek költségei mára elérték a 700 milliárd forintot.

A pénzügyminiszter szerint az uniós pénzügyminiszterek egyetértettek abban, hogy az Európai Beruházási Banknak a prioritásai közé kell emelnie a biztonsági és védelmi kiadások finanszírozását. Azonban leszögezte azt is, hogy ennek az eszköznek nem szabad egy újabb eszközzé válnia Ukrajna fegyverekkel történő ellátásához, hanem valóban meg kell állnia az Unió védelmének és biztonságának pénzügyi támogatásánál.

 

 

 

Varga Mihály Ukrajna határvédelem háború Európai Unió
Kapcsolódó cikkek