Közélet

Az ukrán miniszterelnökkel tárgyalt Robert Fico

Alig pár hónappal azután, hogy Denisz Smihal Ungváron fogadta a szlovák kormányfőt, Szlovákia viszonozta az invitálást. Pedig Rober Fico nem nagy barátja Ukrajna ügyének.

Az ukrán–szlovák határhoz közeli szlovák városba, Nagymihályba látogatott csütörtökön Denisz Smihal ukrán miniszterelnök csütörtökön, ahol Robert Fico szlovák kormányfővel tárgyalt.

Members of Slovak and Ukrainian government meeting in Michalovce, Slovakia, Robert Fico, Denis Smihal
Fotó: AFP

Az Ungvártól mindössze 30 kilométerre található városban tartott találkozón a Kyiv Independent beszámolója szerint az energia, a logisztika és a valamint az ukrán békeformula volt a napirenden, de a két ország várhatóan kétoldalú megállapodásokat is aláír.

Robert Ficót pedig nem tartják Ukrajna barátjának

Mindez annak ellenére történik így, hogy Robert Fico erőteljesen ukránellenes retorikával nyert választást tavaly szeptemberben és ennek megfelelően le is állította a fegyverszállításokat Ukrajna számára. A szlovák kormányfő hatalmát a múlt hét végén az is erősítette, hogy szövetségese, Peter Pellegrini nyerte a szlovák elnökválasztást. A Ficóhoz hasonlóan oroszpárti Pellegrini az ukránbarát Zuzana Caputovát váltja az államfői poszton, aki nem indult az újraválasztásért.

A két politikus ugyanakkor januárban Ungváron már találkozott egymással.

 

Denisz Smihal békeformula háború Ukrajna Robert Fico
Kapcsolódó cikkek