Magyarországon is áthaladt az az Ukrajnából származó, szalmonellával szennyezett baromfihús, amely miatt Nagy-Britanniában több tucat ember kórházba került, egy pedig életét vesztette. Szerencsére azonban hazánkban nem került értékesítésre – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Boon kérdésére.

Chicken,,,,Supermarket,,Packaging,,Chicken,Packaging,,Instant,Chicken,,Fresh,Food, baromfi ukrán
Az ukrán baromfihús szalmonellával volt megfertőzve / Fotó: Shutterstock

A csirkehús elfogyasztása miatt 

  • 23 ember kórházba került, közülük 
  • hat vérmérgezést kapott, 
  • egy pedig sajnálatosan bele is halt a szalmonellafertőzésbe.

A Nébih jelentése szerint 

a szennyezett áru Magyarország területén is áthaladt, ám a gyilkos baromfi nem került a hazai üzletek polcaira.

Ennek oka, hogy az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek – melyek között a baromfihús is szerepel – a kormány tavalyi rendelete szerint nem hozhatók be Magyarország területére.

A behozatali tilalom azonban nem alkalmazható a tranzitszállítmányokra, amelyeket a határon való belépéskor hatósági zárral látnak el, hogy hazánk területén ezeket ne lehessen kirakodni.

A szalmonellafertőzés már több alkalommal is problémát okozott az Ukrajnából származó húsok esetében: legutoljára 2023-ban találtak szennyezett baromfihúst a záhonyi határnál, amelynek úti célja Hollandia volt. Szerencsére az árut időben lefoglalták, a Nébih pedig nemzetközi riasztást adott ki az ügyben.

Halálos szalmonellafertőzést okozott az ukrán baromfi

Több mint két tucat ember került kórházba az Ukrajnából behozott baromfihús miatt, mivel a termék szalmonellafertőzést terjeszt.