Az Európai Parlament elfogadta az EU menekültügyi politikájának átfogó felülvizsgálatáról a jogszabályt, amely szigorítaná az illegális bevándorlókkal szembeni határvédelmi eljárásokat, ám minden tagállamtól nagyobb szolidaritást és a befogadottak elszállásolását követelné meg. Az még kérdéses, hogy a csomag megoldja-e a régóta fennálló migrációs nyomást.

Hosszú idő át tartó tárgyalások után fogadták el a csomagot / Fotó: AFP

A jogszabály 2026-ban lép hatályba, az Európai Bizottság a következő hónapokban határozza meg, hogy a paktumot hogyan ültetik át a gyakorlatba. A  tíz jogszabályból álló csomag célja, hogy a blokk országai azonos szabályrendszer alapján, közösen lépjenek fel a migránskérdésben. A paktum legfontosabb pontjai:

  • Határközpontok létrehozása az illegális migránsok fogva tartására, amíg a kérelmüket felülvizsgálják – az új rendszer az ellenőrzést és a kitoloncolást is felgyorsítaná
  • Kibővített személyazonossági ellenőrzés, amely a kérvények elfogadása esetén is hozzájárulna a migránsok nyomon követéséhez
  • A szolidaritás nevében az uniós tagoknak több ezer menedékkérőt kellene befogadniuk a „frontvonalbéli” államokból – például Olaszországból –, vagy pénzt és egyéb forrásokat kellene biztosítaniuk a nyomás alatt álló nemzeteknek
  • Lehetőség a menedékkérők visszaküldésére olyan országokba, amelyeket az EU „biztonságosnak” ítél, és a migránsnak van valamilyen kötődése hozzá.

Sokáig tárgyaltak a csomagról

A ma elfogadott javaslat évekig tartó, kényes tárgyalásokon és kompromisszumokon ment keresztül, amelyek 2015-ben, a szíriai háborút követő menekültválság után kezdődtek el. A legtöbb kezdeti elképzelés, például a migránskvóták bevezetése az egész blokkot megosztotta, a megegyezést pedig tovább nehezítette, hogy az elmúlt években a válságok száma is jelentősen megnőtt.

S bár a parlament legnagyobb képviselőcsoportjai még az általuk túlságosan szigorúnak tartott pontok ellenére is támogatják a csomagot, a kisebb pártok és több tagállam kormánya is keményen kritizálta, mivel a paktum a migrációs nyomáson továbbra sem enyhítene, csak elosztaná azt az országok között.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar kormány álláspontját képviselve a szavazás előtt Pakson közölte: akármilyen migrációs paktumot fogadnak is el az európai parlamenti képviselők, Magyarország nem fogja feladni sem a jogi, sem a fizikai határzárat, a kormány továbbra sem fog beengedni illegális bevándorlókat.

Ez a paktum zöld lámpát adna arra vonatkozólag, hogy migránsok tíz- és százezrei grasszálhassanak az európai országokban

– mondta a politikus. Szijjártó hangsúlyozta, hogy Magyarország kilenc éve védi az és a schengeni övezet külső határát az illegális bevándorlóktól, amihez a kormány nem kapott támogatást Brüsszeltől. A tárcavezető tavaly decemberben is élesen szembehelyezkedett a csomaggal, amelyet a brüsszeli túlkapások és a bürokratikus tétlenség elegyének nevezett.

A csomag ellen szinte az összes migránsokat segítő civil szervezet is fellépett, mivel úgy látják, hogy a törvények az úgynevezett Európa Erőd megerősítését segítenék elő, amely sokkal nehezebbé tenné a menekülteknek, hogy bejussanak a kontinensre. Jean-Louis De Brouwer migrációs szakértő, aki korábban EB menekültügyi és bevándorlási politikájáért felelt, szintén kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a paktum hogyan fog működni.

A migránsválság óta tavaly kértek a legtöbben menedéket Európában

A magas számok miatt egyre élesedik a vita, hogyan lehetne megfékezni a migrációt, mivel egyes helyi hatóságok erősen túlterheltek. A német települések és önkormányzatok szövetsége is figyelmeztetett, hogy az ország elérte a befogadóképessége határát, változtatni kell a migrációs politikán európai és nemzeti szinten is.