Törökország pénteken csatlakozott más NATO-szövetségesekhez, és felfüggesztette azt a fegyverkezési szerződést, amely korlátozásokat szabott meg a hagyományos katonai felszerelésekre Európában, hogy a kontinens szabad kezet kapjon az Oroszország elleni védekezés fejlesztésére- írta a Bloomberg.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan
ANKARA, TURKIYE - JANUARY 22: Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks with the first Turkish space traveler, Alper Gezeravci, currently conducting scientific researches on the International Space Station, during their video call meeting in Ankara, Turkiye on January 22, 2024. Murat Kula / Anadolu (Photo by Murat Kula / ANADOLU / Anadolu via AFP) törökország
A rendelettel Törökország újabb lépést tett a Nyugat felé / Fotó: Murat Kula / AFP

A Recep Tayyip Erdogan török elnök által aláírt rendelet alapján április 8-tól hazája is felfüggeszti az eredetileg a hidegháború idején kötött, az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződésből eredő kötelezettségeit.

Ezzel a lépéssel Ankara is csatlakozik az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Németország hasonló lépéseihez, amelyek Oroszország novemberi kivonulására válaszoltak. Amerika akkor azt mondta, hogy döntése a katonai tervezést befolyásoló korlátozások megszüntetésével erősíti a szövetség elrettentő és védelmi képességét.

A döntés a jövő hónapra tervezett, Erdogan és Joe Biden amerikai elnök közti találkozó előtt született, jelezve, hogy a két ország között javulni kezdtek a kapcsolatok.

Irányváltás Törökország számára

Washington és Ankara a közelmúltban tárgyalásokat folytatott a biztonsági és energetikai együttműködés kibővítéséről, valamint a török fegyvervásárlásokról Ukrajna Oroszországgal szembeni támogatására.

Ez jelentős irányváltásnak számítana az ország számára, amely a háború kirobbanása óta mindkét féllel egészséges kapcsolatokat akart fenntartani, ám az utóbbi időben egyre szigorúbban tartja be a Moszkva elleni szankciókat.

A szövetségesek azonban továbbra is megosztottak egy sor kérdésben, köztük a Törökország által vásárolt fejlett orosz rakétavédelmi rendszerek és az Ankara által terrorszervezetnek tekintett szíriai kurd erők amerikai támogatása miatt.

Törökországi választások: sokkoló vereséget szenvedett Erdogan

Erdogan kormánypártjának támogatottsága az eddigi legalacsonyabb, noha az is igaz, hogy most nem is országos választásokat tartottak.