Az új uniós migrációs csomag tovább rontaná a már így is súlyos migrációs bevándorlási helyzetet Európában, hozzájárulna a migránsgettók létrehozásához és további növekedéséhez – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerdán Brüsszelben.

HIDVÉGHI Balázs
Fotó: Ronald Wittek / MTI

A politikus az új migrációs és menekültügyi jogszabályokról szóló uniós parlamenti vitát követő sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra: a csomag továbbra is egy olyan rendszert akar erőltetni, amelynek keretében azután születne döntés arról, hogy ki maradhat az területén, miután már beengedték az illegális migránsokat. 

Márpedig tudjuk, hogy Európa képtelen visszaküldeni kiindulási országaikba azokat a migránsokat, akik illegálisan érkeztek az unió területére, és jogszerűen nem maradhatnának

– fogalmazott Hidvéghi. Hozzátette: a jogszabálycsomag tágra nyitná Európa kapuit az illegális migráció előtt. A nem működő javaslatok között említette a migránsok szétosztásának kérdését és a büntetést is azon tagállamoknak, amelyek nem hajlandók befogadni illegálisan érkezett bevándorlókat.

Hidvéghi Balázs szerint ma Európában Magyarországon van az egyetlen olyan rendszer, amely valóban hatékonyan védekezik az illegális migrációs nyomás ellen. A képviselő úgy fogalmazott, hogy a javaslatcsomag nyílt támadás Magyarország ellen és a Magyarországon működő bevándorlásellenes szabályok és intézkedések ellen.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány megkérdezte a polgárokat több alkalommal is arról, hogy mi a véleményük a bevándorlásról: mind népszavazáson, mind országgyűlési választási vitákban hosszas nyílt párbeszédet folytatott erről a kérdésről. Hozzátette, hogy a Fidesz EP-képviselőcsoportja elutasítja a menekültügyi csomaggal kapcsolatos javaslatot.

Mások sem elégedettek

A sajtótájékoztatón felszólalt Jean-Paul Garraud francia EP-képviselő, a Nemzeti Tömörülés politikusa, aki elmondta, hogy pártjának uniós parlamenti delegációja is ellenzi a jogszabálycsomag legtöbb részét, mivel a javasolt szövegek semmilyen módon nem foglalkoznak a bevándorlás okaival.

Példaként hozta fel, hogy a javaslat eszközként vetné be az úgynevezett Eurodac-rendeletet, amely pontosabb és teljesebb adatokat rögzítő közös adatbázist hoz létre a jogellenes, tagállamok közötti migrációs mozgások felderítésére, de emögött nincs valódi politikai akarat. Megjegyezte, hogy a csomagot az EP antidemokratikus módon a jelenlegi testület ciklusának utolsó ülésszakain sürgette elfogadásra, az új többség beiktatása előtt.

Harald Vilimsky EP-képviselő, az Osztrák Szabadságpárt politikusa szerint a csomag csak kezelni próbálja az illegális migrációt, de nem oldja meg. Patryk Jaki lengyel EP-képviselő, az előző, a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett kormánykoalícióhoz tartozó Szuverén Lengyelország politikusa azt emelte ki, hogy a jogszabálycsomag csak az EU migránsokkal szembeni kötelezettségeiről szól, és nem áll benne semmi a migránsoknak az európai közösséggel szembeni kötelezettségeiről.

Tömegesen toloncolják ki a migránsokat az oroszok

Napi százasával döntenek illegális migránsok kitoloncolásáról a szentpétervári bíróságok az Interfax jelentése szerint. A múlt évben egy hét alatt született ennyi deportálási döntés. A migránsok kitoloncolásának tempója felgyorsulhatott, ha a tavalyi adatokhoz hasonlítunk.