Az Európai Parlament szerdán szavaz a blokk menekültügyi politikájának átfogó felülvizsgálatáról, amely szigorítaná az illegális bevándorlókkal szembeni határvédelmi eljárásokat, ám minden tagállamtól nagyobb szolidaritást és a befogadottak elszállásolását követelné meg. A csomag elfogadása azonban korántsem oldaná a régóta fennálló migrációs nyomást.

This handout photograph released on October 30, 2023 by the Spanish Maritime Rescue and Safety Society SASEMAR shows migrants aboard a "cayuco" wooden boat, off the coast of the Canary island of Tenerife. Two migrants were found dead during the rescue of a boat with 209 people on board on October 30, off the Spanish island of Tenerife, Spanish sea rescuers announced. In total, 23,537 migrants arrived in the Canaries between January 1 and October 15, or 79% more than the same period in 2022, according to the latest figures from the Interior Ministry. (Photo by Handout / SASEMAR / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SASEMAR " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS menekült
Történelmi menekültpaktumról szavaz az Európai Parlament, de ez is kevés a válság megoldására / Fotó: AFP

Többéves tárgyalás után ma szavazhatják meg Brüsszelben az EU új migrációs és menekültügyi paktumát, egy tíz jogszabályból álló csomagot, amelynek célja, hogy a blokk országai azonos szabályrendszer alapján, közösen lépjenek fel a migránskérdésben.

Ha a csomagból csak egy törvényt is elutasítanak, az egész csomag megbukik – bár ez valószínűleg az utolsó pillanatban történő heves alkudozást váltana ki.

A parlament vezető képviselőcsoportjai már korábban jelezték, hogy támogatni fogják a csomagot, ám a paktum néhány törvénye kemény ellenállásba ütközött a testület radikálisabb jobb- és baloldali csoportjai között.

A csomag ellen ráadásul szinte az összes migránsokat segítő civil szervezet fellépett, mivel úgy látják, hogy a törvények az úgynevezett „Európa Erőd” megerősítését segítenék elő, amely sokkal nehezebbé tenné a menekültek számára, hogy bejussanak a kontinensre.

Hiába a közel egy évtizedes vitatkozás, a szavazás sikere még mindig nincs garantálva. Az európai határok megerősítése még mindig túl megosztó kérdés, a tagállamok közti tehermegosztásról nem is beszélve

– nyilatkozta Fabienne Keller, a Renew Europe képviselőcsoport francia törvényhozója a France24-nek.

A csomag legfontosabb pontjai:

  • Határközpontok létrehozása az illegális migránsok fogva tartására, amíg a kérelmüket felülvizsgálják – az új rendszer az ellenőrzést és a kitoloncolást is felgyorsítaná.
  • Kibővített személyazonossági ellenőrzés, amely a kérvények elfogadása esetén is hozzájárulna a migránsok nyomon követésére.
  • A szolidaritás nevében az uniós tagoknak több ezer menedékkérőt kellene befogadniuk a „frontvonalbéli” államokból – például Olaszországból –, vagy pénzt és egyéb forrásokat kellene biztosítaniuk a nyomás alatt álló nemzeteknek.
  • Lehetőség a menedékkérők visszaküldésére olyan országokba, amelyeket az EU „biztonságosnak” ítél, és a migránsnak van valamilyen kötődése hozzá.
European Parliament In Brussels menekült
A szavazás előtt álló csomagot a menekültpárti és menekültellenes csoportok is keményen kritizálják / Fotó: Getty Images

 

Megkésett és gyenge válasz érkezne a menekültügyi kérdésekre

A ma szavazásra bocsátandó paktum évekig tartó, kényes tárgyalásokon és kompromisszumokon ment keresztül, amelyek 2015-ben, a szíriai háborút követő menekültválság után kezdődtek el. A legtöbb kezdeti elképzelés, például a „migránskvóták” bevezetése az egész blokkot megosztotta, a megegyezést pedig tovább nehezítette, hogy az elmúlt nyolc évben a válságok száma is jelentősen megnőtt.

S bár a parlament legnagyobb képviselőcsoportjai még az általuk túlságosan szigorúnak tartott pontok ellenére is támogatják a csomagot, a kisebb pártok és több tagállam kormánya is keményen kritizálja, mivel a paktum a migrációs nyomáson továbbra sem enyhítene, csak elosztaná azt az országok között.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kormány álláspontját képviselve élesen szembehelyezkedett a csomaggal, amelyet a brüsszeli túlkapások és a bürokratikus tétlenség elegyének nevezett.

Csak azok jöhetnek Magyarországra, akiket mi akarunk, hogy jöjjenek, vagy mi megengedjük, hogy idejöjjenek és itt tartózkodjanak. Elutasítjuk ezt a migrációs paktumot, nem fogunk ide beengedni senkit akaratunk ellenére

– szögezte le sajtótájékoztatóján, és figyelmeztetett, hogy „se Brüsszelből, se sehonnan nem mondhatják meg, hogy a mi hazánkba kiket engedjünk be, és a lehető leghatározottabban visszautasítjuk, hogy ezért megbüntessenek minket”.

Ha a jogszabályt elfogadják, akkor 2026-ban lép hatályba. Az Európai Bizottság a következő hónapokban határozza meg, hogy a paktumot hogyan hajtanák végre.

Jean-Louis De Brouwer migrációs szakértő, aki korábban a bizottság menekültügyi és bevándorlási politikájáért felelt, „súlyos kétségeit” fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a paktum hogyan fog működni.

Egy olyan rendszer felé tartunk, amely objektíve sokkal összetettebb, és egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy a tagállamok ezzel képesek lesznek lépést tartani, vagy betartani a kényesebb pontokat. De legalább a bevándorlási politika végre nem az érzelmekről, hanem a tényekről fog szólni

– mondta De Brouwer, aki még mindig sok területet lát, amelyre a csomagnak ki kellett volna terjednie, a határvédelemtől a menekültek elszállásolásáig.

A migránsválság óta tavaly kértek a legtöbben menedéket Európában

A magas számok miatt egyre élesedik a vita arról, hogyan lehetne megfékezni a migrációt, mivel egyes helyi hatóságok jelentősen túlterheltek. A német települések és önkormányzatok szövetsége is figyelmeztetett, hogy az ország elérte a befogadóképessége határát, változtatni kell a migrációs politikán európai és nemzeti szinten is.