Magyarország is csatlakozott a Railpol – Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete – hétfői akciójához, amelynek célja a többi között az volt, hogy megelőzzék és megszakítsák a vasúti kocsikat károsító erőszakos cselekményeket, kiszűrjék a garázda utasokat, megelőzzék a fémlopásokat, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket, az illegális migráció és az ahhoz kapcsolódó más jogellenes cselekményeket, és ellenőrizzék a szerelvényeket a vasúti határátkelőhelyen.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A rendőrség az együttműködő szervezetekkel közösen 683 teher- és személyvonatot, valamint 589 állomást ellenőrzött – közölte a hatóság.

A 24 órás akcióban 4623 embert igazoltattak, 15 büntető- és 49 szabálysértési feljelentést tettek; 27 embert fogtak el, közülük 15-öt köröztek. Helyszíni bírságot 189 esetben, közigazgatási bírságot pedig 87 esetben szabtak ki.

Korábban is razziázott a rendőrség: januárban egy 24 órás akcióban – szolgálati kutyákat is bevetve – ellenőrizték a hazai és nemzetközi személyszállító vonatokat, az utasok poggyászait és a pályaudvarokon található csomagmegőrzőket.

Lebukott egy internetes jegyüzér, aki a Facebookon húzott ki pénzt az áldozataiból

A gyanúsított hónapokig különböző Facebook-csoportokban árult koncertjegyeket, miközben nem is rendelkezett velük.