Az izraeli erők egy kéthetes művelet után, hétfőn elhagyták a gázai Al Shifa kórházat – közölte az IDF. Emberek százai, köztük néhányan, akik a Gázai övezet legnagyobb kórházában feküdtek az izraeli betörés előtt, rohantak vissza, hogy ellenőrizzék a károkat, és a holmijaik után kutassanak.

A general view shows the destruction in the area surrounding Gaza's Al-Shifa hospital after the Israeli military withdrew from the complex housing the hospital on April 1, 2024, amid the ongoing battles Israel and the Hamas militant group. (Photo by AFP)
Fotó: AFP

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Hamász fegyvereseinek százait ölték meg vagy vették őrizetbe a kórház területén, fegyvereket és hírszerzési dokumentumokat foglaltak le, két katonát veszítettek el a harcok során, de igyekeztek megakadályozni, hogy civileknek, betegeknek vagy orvosoknak kárt okozzanak.

A beszámoló szerint az IDF befejezi a műveleteket az Al Shifa kórházban, ahol 200 Hamász-terroristát öltek meg, 500 terroristát fogtak el, és 6000 civilt evakuáltak, hogy megvédjék őket a harcoktól. Mint közölték, ha a a Hamász nem tért volna vissza a kórházba, az intézmény nem szenvedett volna károkat.