Közélet

Izrael vállalja a felelősséget a segélymunkásokat ért támadás miatt

A hét elején történt tragikus incidenst azonnal elkezdte kivizsgálni az izraeli hadsereg. Az eredmény fényében a hadsereg vállalja a felelősséget, több tisztet is menesztettek.

Megvan az eredménye az izraeli hadsereg (IDF) nyomozásának, amely a World Central Kitchen (WCK) segélyszervezet alkalmazottai elleni halálos támadást vizsgálta. A vizsgálat eredménye megerősítette az IDF vezetője, Herzi Halevi szerdai kijelentését, miszerint téves azonosítás miatt történt a támadás.

Western employees of international aid organization killed in Israeli attack on Gaza
Izrael vállalja a felelősséget a WCK segélymunkásait ért támadás miatt /Fotó: Anadolu via AFP

Miután bemutatta a vizsgálat eredményeit a vezérkari főnöknek, Yoav Har-Even dandártábornok megmutatta azokat a WCK szervezetnek, és újfent kifejezte az IDF mélységes sajnálatát az eset miatt. A nyomozás megállapította, hogy 

az IDF katonái egymás utánkét fegyverest azonosítottak a WCK járművében.

Miután a járművek elhagyták a raktárt, ahol a segélyt kipakolták, az egyik parancsnok tévesen azt feltételezte, hogy a fegyveresek a kísérő járművekben tartózkodnak, és a Hamász terroristái. A hadsereg tévesen azonosította a járművet, a támadáskor nem tudták, hogy a WCK-hoz tartozik. A három jármű elleni csapásokat a parancsok és az IDF szabványos működési eljárásainak súlyos megsértésével hajtották végre. 

A vizsgálat lezárása után a következő parancsok születtek:

  • a dandár őrnagy beosztású tűztámogató parancsnokát elbocsátják,
  • a dandár vezérkari főnökét, a tartalékos ezredesi rangú tisztet felmentik tisztségéből, 
  • valamint a dandárparancsnokot és a 162. hadosztály parancsnokát hivatalosan is megrovásban részesítik.

Az IDF ismételten hangsúlyozza elkötelezettségét a Hamász terrorszervezet elleni küzdelem mellett, miközben tiszteletben tartja a hadsereg értékeit, a háború törvényeit, és elkerüli a civilek bántalmazását. Az IDF levonta az incidens tanulságait, és beépíti azokat a folyamatban lévő műveleteibe.

 

izraeli háború WCK vizsgálat Izrael IDF
Kapcsolódó cikkek