Magyarországra látogat a kínai elnök még az idén tavasszal – erről a Szabad Európa írt két független, de névtelen forrásra hivatkozva.

HSZI Csin-ping; ORBÁN Viktor
Peking, 2023. október 17.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök (j) Pekingben 2023. október 17-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Peking, 2023. október 17.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök (j) Pekingben 2023. október 17-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Kiszivárgott a dátum: Magyarországra jön a kínai elnök – de még senki nem erősítette meg / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Hszi Csin-ping érkezése régóta benne van a levegőben. A Világgazdaság is megírta február végén, hogy Kína első embere európai körútra készül. Igaz, akkor még csak azt lehetett biztosan tudni, hogy felkeresi Franciaországot és Szerbiát. Bár Peking hivatalosan ezt nem erősítette meg, de Aleksandar Vucic szerb államfő már igen. Akkor az volt a forgatókönyv, hogy Hszi 2024 végén utazik Belgrádba.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, az új dátum május.

A közelgő vizitnek óriási jelentősége van, és nem csak azért, mert a kínai vezető szuperhatalmat képvisel, hanem mert a koronavírus-járvány óta nem járt Európában. Ugyan a hivatalos menetrend továbbra sem ismert, a Szabad Európa arról számolt be, hogy Hszi Csin-ping május 5-én érkezik Franciaországba két napra, majd Belgrádba látogat. Ezt követően pedig Budapest az úti cél, de hogy pontosan mikor, arra nem tértek ki.

Ha valóban igaz, hogy Kína elnöke felkeresi Magyarországot, az nem példa nélküli. Hszi még 2009 októberében, akkor mint a Kínai Népköztársaság alelnöke négynapos hivatalos úton járt Magyarországon. Fogadt őt Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon miniszterelnök is. A felek összesen tizenöt kétoldalú egyezményt írtak alá.

Orbán Viktor kormányfő legutóbb tavaly októberben, Pekingben találkozott kínai kollégájával az Egy övezet, egy út kínai geopolitikai stratégiai harmadik nemzetközi fórumán. A látogatás viszonzása már csak azért is aktuális, mert a 2024-es év a 75. évfordulója Kína és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvételének.

Kína védelmi megállapodást kötött Magyarországgal

Vang Hsziao-hung kínai közbiztonsági miniszter szerint Peking garantálja hazánk biztonságát. Kína és Magyarország között 75 éve tart a diplomáciai kapcsolat.