Magyarország tekintélyének, becsületének és intézményrendszerének megvédése kötelességünk – ezzel reagált Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Roberto Salis, az olasz antifasiszta Ilaria Salis apjának „megalapozatlan vádaskodására”. Az apa szerint lányát megkínozták a magyar börtönben, miután azért tartóztatták le, mert egy radikális baloldali szervezet tagjaként ártatlan emberek megtámadására készült.

Sarkadi fórum20231123 Sarkad

Dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára, Sarkadon, a Kossuth utcai általános iskola kamaratermében tartott "Védjük meg a szuverenitásunkat!" címmel fórumot.

Fotó: Lehoczky Péter LP Békés Megyei Hírlap

Képen: Dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár
Kovács Zoltán reagált Ilaria Salis apjának vádaskodására /Fotó: Lehoczky Péter

Ilaria Salist 2023 februárjában tartóztatták le, miután társaival együtt négy támadást hajtottak végre Budapesten, amelyeknek nyolc sérültje volt. A rendelkezésre álló adatok alapján az elkövetők szélsőjobboldali nézetekre utaló öltözékük miatt támadták meg a számukra ismeretlen sértetteket. Az olasz kormány nem avatkozik be Ilaria Salis ügyébe, az olasz igazságügy-miniszter szerint nem lehetséges, hogy a nőt Róma budapesti nagykövetségén helyezzék házi őrizetbe a bírósági tárgyalás időszakára.

Roberto Salis korábban arra panaszkodott, hogy lánya az őrizetbe vétele után legalább egy hétig nem kapott tiszta ruhát, vécépapírt és szappant.

„Az elmúlt hónapokban, hetekben Ilaria Salis apja bejárta az egész nyugat-európai, sőt amerikai sajtót is, az Európai Parlamentbe is eljutott, és olyan súlyos, megalapozatlan vádakat fogalmazott meg újfent, illetve csatlakozott már meglévő megalapozatlan vádakhoz, amely mellett nem lehet szó nélkül elmenni” – mondta Kovács Zoltán. 

Édesapaként talán érdemes lenne elgondolkodni, hogy hogyan keveredhet újra egy ilyen ügybe a lánya, hiszen nem előzmények nélkül való ez az ügy sem

– mondja az államtitkár és azzal folytatja, hogy „rendkívül súlyos bűncselekményről van szó, amelynek a büntetési tételei is rendkívül súlyosak a magyar jogrendszerben”.