Az országok jogi szuverenitását tiszteletben tartva Olaszország nem avatkozik be a Magyarországon letartóztatásban lévő szélsőbaloldali aktivista ellen indított bírósági eljárásba, így nem kezdeményezik a házi őrizetbe helyezést sem – közölte Antonio Tajani olasz külügyminiszter és Carlo Nordio igazságügy-miniszter. 

Brüsszel, 2024. január 22.Antonio Tajani olasz külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek az EU-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli találkozóján 2024. január 22-én.MTI/EPA/Olivier Matthys
Antonio Tajani olasz külügyminiszter is tárgyalt a letartóztatott nő édesapjával.
Fotó: Olivier Matthys / EPA / MTI

A közleményt azt követően adták ki, hogy a két miniszter külön-külön fogadta a Budapesten letartóztatásban levő olasz állampolgár, Ilaria Salis édesapját, Roberto Salist és a fogvatartott ügyvédjét, Eugenio Lascót.

A tárcák vezetői kiemelték, hogy figyelemmel kísérik Ilaria Salis ügyét. Elkötelezték magukat a vád alá helyezett olasz állampolgár jogainak tiszteletben tartatására. Ugyanakkor leszögezték, hogy minden állam jogi önállósággal rendelkezik, és ennek értelmében nem adott a lehetőség a beavatkozásra.

A közleményben Antonio Tajani hangsúlyozta, hogy 

Giorgia Meloni miniszterelnök személyesen lépett az ügyben Orbán Viktor kormányfőnél, és maga Tajani is egyeztetett Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel.

Emlékeztetett, hogy január 30-én a római magyar nagykövetet is behívatták az olasz külügyminisztériumba.

Carlo Nordio igazságügyminiszter úgy vélte, a vádlott védelmének kell szorgalmaznia a házi őrizetbe helyezést, amelyet az esetleges büntetőítéletet követően Ilaria Salis olaszországi börtönbe való áthelyezése követhet.

Ilaria Salis
Ilaria Salis ellen bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat.
Fotó: la7.it

Eugenio Lasco ügyvéd úgy nyilatkozott, a külügyminiszter és az igazságügy-miniszter is kizárta annak a lehetőségét, hogy Ilaria Salist a Magyarországon zajló eljárás lezárulása előtt Olaszországban helyezzék házi őrizetbe.

Az olasz diplomácia nem fog beavatkozni, mivel a minisztériumok szerint a bíróság független. Reméljük, így van ez Magyarországon is

– jelentette ki az ügyvéd.

Az édesapa, Roberto Salis azt mondta: a Tajanival és Nordióval való találkozó a vártnál rosszabbul sikerült; az olasz kormány nem kíván semmit tenni, minden a magyar bíróságtól függ. Úgy vélte, egyedül maradtak, lánya a bírósági ítéletig börtönben fog maradni, ahol szerinte meg is halhat.

Jelenleg 2500 olasz van külföldi börtönökben, és egyetlen eset nem képezhet kivételt a beavatkozásra.

Antonio Tajani február 8-án tart parlamenti beszámolót a Salis-ügyről.

A jelenleg előzetes letartóztatását töltő Ilaria Salis ellen bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat.

Összehangolt támadás indult az olasz sajtóban Magyarország ellen – pont az uniós csúcs kezdetekor

Giorgia Meloni olasz kormányfő magyar partnerénél, Orbán Viktornál, Antonio Tajani pedig Szijjártó Péter külügyminiszternél járt közben a szélsőbaloldali, antifasiszta Ilaria Salis érdekében. A 39 éves milánói általános iskolai tanárnőt kéz- és lábbilincsbe verve vitték egy budapesti bíróságon tartott tárgyalásra, ami hatalmas felháborodást okozott Olaszországban.