Egy pálmalevelekből készített „HELP” felirat mentett meg három tengerészt, akik több mint egy hete rekedtek egy apró csendes-óceáni lakatlan szigeten – írta az NBC.

deserted island saved fishermen lakatlan sziget
A lakatlan szigetről az amerikai parti őrség mentette meg a hajótörötteket / Fotó: US Coast Guard Forces Micronesia

A három férfit kedd este találták meg a Mikronéziai Szövetségi Államokhoz tartozó, aprócska Pikelot-atollon, ahol egy héten keresztül kókuszdión éltek. A tengerészek húsvétvasárnap egy motorcsónakon utaztak, amikor elsüllyedtek, de szerencsére mindhárman biztonságban ki tudtak úszni.

A parti őrség guami közös mentési alközpontjához egy nő érkezett segélyhívással, aki azt mondta, hogy három nagybátyja eltűnt, és nem tértek vissza a pár órás útjukról. A kezdeti keresési terület több mint 200 ezer négyzetkilométer volt, és csak a pálmafalevelekből kirakott felirat jelezte, hogy a hajótöröttek a szigeten tartózkodnak.

A férfiak túlélési ösztönének figyelemre méltó bizonyítéka, hogy pálmalevelekkel írták ki a partra a „HELP” szót, ami döntő tényező volt a felfedezésükben 

– mondta Chelsea Garcia hadnagy a parti őrség nyilatkozatában.

deserted island saved fishermen lakatlan sziget
A hajótöröttek pálmalevelekből kirakott felirattal értek segítséget / Fotó: US Coast Guard Forces Micronesia

Mikronézia mintegy 600 szigetből áll, amelyek a Csendes-óceán egy hatalmas területét borítják be, ezen belül pedig a Pikelot-atoll egy lakatlan korallsziget Guamtól mintegy 415 mérföldre délkeletre, amelyet időnként halászhajók látogatnak. Emellett pedig egy mikronéziai tengerészekből álló expedíció 2000-ben talált ott egy elhagyott, rögtönzött katolikus kápolnát.

Egy lakatlan sziget a legszemetesebb hely a világon

Majdnem 38 millió darab műanyagszemetet mosott partra a víz egy kis lakatlan, eldugott csendes-óceáni korallzátonyszigeten egy új kutatás adatai szerint.