Közélet

Lukasenka: vissza kell térni az isztambuli béketervhez

Fehéroroszország elnöke azt javasolta Vlagyimir Putyinnak, hogy térjenek vissza a két évvel korábbi, isztambuli béketervhez. Lukasenka szerint azt akkor az ukrán fél is elfogadta.

Aljakszandr Lukasenka javaslatot tett az orosz elnöknek: térjenek vissza a Kijevvel kötött isztambuli megállapodás tervezetéhez. Fehéroroszország elnöke közel négyórás találkozón vett részt Vlagyimir Putyinnal, ahol a fehérorosz elnök hangot adott véleményének, miszerint biztos lesz megoldás az ukrajnai konfliktus békés megoldására.

Lukasenka, Putyin, Fehéroroszország, Oroszország, Ukrajna
Lukasenka: vissza kell térni az isztambuli béketervhez / Fotó: AFP

A Ria Novosztyi szerint Lukasenka hozzátette, hogy 

A megállapodás észszerű álláspontokat tartalmaz, amelyek elfogadhatók Ukrajna számára.

A fehérorosz elnök emlékeztetett arra, hogy Ukrajna egyetértett az isztambuli megállapodás tervezetével. 2022 márciusában béketárgyalás történt az orosz és az ukrán diplomácia képviselői között. A tárgyalást Vlagyimir Medinszkij, az orosz delegáció főtárgyalója akkor konstruktívnak minősítette, hozzátéve, hogy Oroszország akkor „két lépést tett a konfliktus deeszkalációja érdekében”. Később viszont Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő úgy nyilatkozott, hogy

Nem történt nagyon ígéretes elmozdulás vagy áttörés az isztambuli orosz–ukrán tárgyalásokon, a feleknek még nagyon hosszú utat kell megtenniük.

Egy újabb béketárgyalás pár hónap múlva is lesz, csak nem Oroszország és Ukrajna között, ugyanis Svájcban az ukrán fél egyedül ül le szövetségeseivel a tárgyalóasztalhoz. Viola Amherd svájci elnök szerdán közölte, hogy idén júniusban Bürgenstockban konferenciát rendeznek az ukrán elnök béketervéről. A berni orosz diplomáciai képviselet közölte, hogy erre a svájci hatóságok nem küldtek meghívót Oroszországnak.

 

orosz-ukrán háború Fehéroroszország találkozó Putyin
Kapcsolódó cikkek