Karl Nehammer osztrák kancellár súlyos vádakról beszélt, amikor megindokolta nemzetbiztonsági tanács összehívásáról szóló döntését. Szerinte egyrészt az igazságszolgáltatásnak ki kell vizsgálnia a felmerült gyanút, másrészt pedig értékelni és tisztázni kell a köztársaság biztonsági helyzetét. „Elejét kell venni annak, hogy orosz kémhálózatok fenyegessék Ausztriát beszivárgással vagy a politikai pártok és egyéb hálózatok aláásásával, illetve felhasználásával” – jelentette ki Nehammer.

Chancellor Of Austria Karl Nehammer At The European Council Summit
Fotó: NurPhoto via AFP

A kancellár döntésének előzménye, hogy pénteken hivatali visszaélés és Ausztria sérelmére elkövetett hírszerzési tevékenység címén előállították Egisto Ottot, a BVT volt munkatársát. Az illetékes bíróság vasárnap elrendelte Ott vizsgálati őrizetét. A gyanúsított tagadta az ellene felhozott vádakat.

Az APA osztrák hírügynökség szerint Ottot Nagy-Britanniából érkezett hírszerzési információ alapján vették őrizetbe, miszerint 2022 nyarán továbbította az osztrák belügyminisztérium három volt vezető munkatársa okostelefonjának klónozott adatait az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB).

Orosz kémhálózatot buktathattak le Ausztráliában

Diplomatáknak álcázott kémeket toloncoltak ki az országból.