Közélet

Észak-Korea egy második kémműholdat is fellőne

Phenjan szerint joguk van polgári űrprogramot folytatni, kémműholdjaikat megfigyelésre használják, hogy szemmel tartsák a közelükben lévő amerikai erőket. Észak-Korea november végén már fellőtt egy kémműholdat, ami ellen akkor az ENSZ is felszólalt.

Észak-Korea értesítette Japánt, hogy június 4-ig rakétát fognak indítani egy műhold üzembe helyezése céljából. Hónapokkal ezelőtt már sikeresen pályára állítottak egy kémszondát, most vélhetően egy másodikat is fel akarnak lőni mellé. Japán, az Egyesült Államok és Dél-Korea tisztviselői megbeszéléseket folytattak, és felszólították Észak-Koreát, hogy állítsa le a kilövést.

Észak-Korea, kémműhold
Észak-Korea fellőtte második kémműholdját / Fotó: AFP

A három ország közös nyilatkozatában újból felhívta a figyelmet, hogy Phenjan ballisztikusrakéta-programja sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. Phenjan viszont úgy véli, hogy joga van polgári űrprogramot folytatni. Észak-Korea általában a kilövés előtt küld értesítést, hogy a Sárga-tenger és a Fülöp-szigetek közelében lévő vizek felett különböző rakétafokozatokban leváló részek zuhanhatnak a vízbe.

Dél-Korea légi gyakorlatot hajtott végre észak-koreai határa közelében, egy órával azután, hogy Japán megkapta az értesítést.

A gyakorlatokon körülbelül 20 vadászgép vett részt, köztük F-35A lopakodó repülőgépek is – írja a Bloomberg. Phenjannak a novemberi kilövés előtt már volt két sikertelen kísérlete, állításuk szerint pedig a sikeresen pályára állított műhold olyan helyszínekről készített fényképeket, mint például a Fehér Ház. 

Kim Dzsongun rezsimje kijelentette: kémműholdakat akar használni, 

hogy szemmel tartsa a térségben tartózkodó amerikai erőket, és a szondák segíthetnek a célzásban, miközben fokozza a nukleáris csapás lebonyolítási képességét. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök még tavaly szeptemberben találkozott Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel, és megígérte, hogy segítenek Észak-Korea űrprogramjában. Nem tudni, hány orosz szakértő járt az országban, és hogy pontosan mikor történtek a látogatások. Dél-Korea úgy véli, hogy az észak-koreai műholdak a legjobb esetben is kezdetlegesek, de az orosz technológia segítheti a pontos célzást, és javíthatja a nukleáris csapásmérés képességét.

 

észak-korea phenjan Dél-Korea ENSZ kémműhold
Kapcsolódó cikkek