Közélet

Az izraeli háború 233. napja – Mégsem fogott el izraeli katonákat a Hamász, folytatódnak a rafahi katonai műveletek

Nem történt olyan eset, melyben elfogtak volna egy katonát – közölte az izraeli hadsereg szóvivője.

Az izraeli hadsereg (IDF) cáfolta vasárnap a Hamász iszlamista terrorszervezet állítását, miszerint a Gázai övezetben izraeli katonákat raboltak volna el.

Israeli-Palestinian Conflicts Aftermath in Gaza
Fotó: Middle East Images via AFP

A Hamász fegyveres szárnyának szóvivője, Abu Ubaida szombat éjjel jelentette be, hogy izraeli katonákat ejtettek foglyul a Gázavárostól északra lévő Dzsabalijában vívott harcokban. 

A szóvivő a videófelvételen azt mondta, hogy a fegyveresek Dzsabalija menekülttáborban egy alagút nyílásához csábítottak néhány katonát, közelharcot vívtak velük, és sikerült megsebesíteni, megölni vagy elfogni mindegyiküket.

Közreadtak egy másik videófelvételt is, amelyen egy sebesültnek látszó embert vonszolnak egy alagútban, és izraeli fegyverek, mellények és sisakok is láthatók.
Az IDF szóvivője szokatlanul gyorsan válaszolt a bejelentésre.

Nem történt olyan eset, melyben elfogtak volna egy katonát

– közölte. A hadsereg vizsgálja a többi állítást és a videóban megjelenő részleteket.

Fittyet hány a Nemzetközi Bíróság felszólítására Izrael

A Nemzetközi Bíróságnak (ICJ) a rafahi katonai műveletek azonnali beszüntetésére tett felszólítása ellenére az IDF szombaton is akciókat hajtottak végre a Gázai övezet legdélebbi városában.

Az IDF szombati tájékoztatása szerint katonái az elmúlt 24 órában több tucat, rájuk tüzet nyitó palesztin fegyveressel végeztek Rafahban, részben közelharcban, részben pedig célzott légicsapások révén. A jelentés szerint az izraeli alegységek rakétakilövő állásokat és alagutakat semmisítettek meg, és fegyverraktárakat számoltak fel.

Az elmúlt napokhoz hasonlóan harcok dúltak a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalija menekülttábornál is.


 

14:50

Légiriadó Tel-Avivban – Ismét rakétákkal támadta Izraelt a Hamász

Nyolc rakétát lőtt ki a Hamász Tel-Aviv és Izrael más központi régiói felé vasárnap - számolt be róla az izraeli hadsereg. Hasonló esetre idén január óta nem volt példa. Közben a palesztin egészségügyi minisztérium közzétett egy jelentést, amelyből kiderül, hogy az elmúlt 24 órában 81 személy életét vesztette és mintegy 223-an megsérültek a Gázai övezetben az izraeli katonai műveletek miatt.

Gázai övezet izraeli háború Rafah
Kapcsolódó cikkek