Közélet

Sírnak a románok, annyira megdrágult az élet a tengerpartjukon

Magasabbak az árak, mint valaha a romániai tengerparton, ahol megkezdődött a felkészülés az idei szezonra. Turisták ugyan még nincsenek, de nyitva tartó boltok már igen, amelyek nem éppen az olcsóságukkal fogják meg a vásárlókat.

Készülődnek a szezonra a kereskedők a romániai tengerparton. Ugyan a turisták egyelőre nem özönlenek az üdülőhelyekre, sok vállalkozás már megnyitotta a kapuit. Ezek alapján pedig nem sok jóra számíthatnak a vásárlók – írja a romániai Adevarul.

Pofára estek a románok a tengerparti áraktól / Fotó: AFP

A lap szerint a román tengerparti kereskedők szeretnék a legtöbbet kihozni a nyári szezonból, és már számos üzletet vagy bódét nyitottak a Fekete-tenger partján. 

Ha egyelőre nem is özönlenek a turisták az üdülőhelyekre, de a polcokon már megjelentek a borsos árcímkék.

Az Adevarul újságírói néhány jászvásári turistával beszélgettek, akik éppen Mamaia üdülőhelyen tartózkodtak. Nem tudták nem észre venni, hogy egyes termékek megdrágultak, néhol a megszokott árak duplájára.

„Nagyon kevesen vannak az üdülőhelyen. Szerintem sokan a tengerparton dolgoznak azok közül, akiket látunk. A nagyobb boltokban, de a tengerparti kicsikben is nagyon magasak az árak.”  

A fényvédő krémek nagyon drágák. 60 lejért (egy lej 77,2 forint) vettem otthon egy krémet, és itt 134-be kerül ugyanez – több mint a duplája. A gyümölcslevek, a víz, minden rendkívül drága. Az elmúlt években sem voltak alacsonyak az árak, de most úgy tűnik, hogy magasabbak, mint valaha

mondta a 29 éves Bogdan Rusu, aki éppen Mamaián nyaralt.

A víz és a gyümölcslé is egyre többe kerül a tengerparton

A turistákat a szupermarketek italárai is meglepték. Értékelésük szerint a gyümölcslevek és a víz ára a szokásosnál jóval magasabb.

„Egy doboz gyümölcslevet 8 vagy 9 lejért lehet venni, míg otthon, bármelyik boltban körülbelül 5-ért. Bolti árakról beszélünk, nem éttermiről. Egy kétliteres víz litere majdnem 10 lej, normál esetben ennek 5 lejnek kellene lennie. Az árak magasak, már nem lehet azt mondani, hogy elmész a tengerre és bevásárolsz a boltban. Ugyanez a helyzet a sörrel vagy a borral. Az általában legfeljebb 6 lejbe kerülő sört 8 vagy 9 lejért árulják Mamaiában. A bor a fajtájától függően dupla annyiba kerül itt” közölte a fiatal férfi.

Nem csak a román, a horvát tengerpart is megdrágult

Nemrégiben a Sarajevo Times számolt be arról, hogy egyre inkább luxusnak számít az Adrián nyaralni. A lap szerint egy frissítő kávé ára a strandon ma már eléri a 4 eurót (1500 forint), míg a hazai sörök ára 4–7 euró (1500–2700 forint) között mozog. Az étteremben való étkezés vagy az olyan híres finomságok, mint a friss tintahal, ma már lényegesen magasabb költségvetést igényel, és az egykor elképzelhetetlen árak válnak az új mércévé. Ezek az áremelkedések ráadásul mélyebb hatással vannak az Adriai-tenger partvidékének idegenforgalmi ágazatára. Míg egykor a bosnyák vendégek domináltak, ma már inkább a magyar, olasz és cseh turisták engedhetik meg maguknak a drágább nyaralást.

 

Mamaia Románia árak tengerpart bolt
Kapcsolódó cikkek