Közélet

Többet nem érhető el Magyarországon a Betfair online zugkaszinója

Tovább tisztul a hazai szerencsejáték-piac: illegálisan működő multinacionális óriás hagyja el Magyarországot. Rajta van a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága szeme az illegális szerencsejáték szervezőin.

Tavaly szeptemberben a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) blokkolta az engedély nélküli működő Betfair nevű szerencsejáték oldalt. Az online oldal május 22-én arról tájékoztatta játékosait, hogy beszünteti szolgáltatásait Magyarországon. Ezzel egy újabb multinacionális online szerencsejáték-szervező cég hagy fel illegális tevékenységével hazánkban – tudta meg a Világgazdaság a hatóságtól.

HM20140908_1045
Egy illegális szerencsejáték-szervezővel kevesebb / Fotó: Hegedűs Márta (képünk illusztráció)

A világ legnagyobb online szerencsejáték-szervező társaságának létrehozását 2019-ben jelentették be. Az ügyletre egy hatmilliárd dollár értékű részvénycserével került sor: a Paddy Power Betfair anyavállalata, az ír Flutter Entertainment egyesítette erőit a Poker Stars mögött álló The Stars Grouppal,  hogy közösen olcsóbban tudjanak szolgáltatni és hatékonyabban dolgozhassák meg a nyitás előtt álló amerikai sportfogadási piacot. A közös kínálatbővülésével több mint száz országot kívántak lefedni, a termékpaletta színesedése pedig a fogadótábor bővülését is ígérte.

Csak nemrég tiltott le a hatóság egy másik honlapot

Van azonban, amikor a szerencsejáték-szervezők hibáznak, például megtévesztik a játékosokat, illetve – mint jelen esetben – illegálisan működnek. A Világgazdaság márciusban számolt be arról, hogy durva csalást leplezett le a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), amely 345 millió forint bírsággal büntetett meg egy máltai céget, amely egy az egyben vagy minimális névváltoztatással lemásolta a Szerencsejáték Zrt. egyes játékait. Lépett az ügyben az SZTFH is: 2023 szeptemberében letiltotta az érintett honlapot. Egyúttal felhívta a figyelmet a szabálytalan online szerencsejáték veszélyeire. Az ilyen oldalak ugyanis amellett, hogy nem vetették alá magukat a kiskorúakat és sérülékeny csoportokat védő, szigorú magyar előírásoknak, a játékosok személyes és banki adatait sem védik.

Egy illegális szerencsejáték-szervezővel kevesebb

A szerencsejáték ágazatot felügyelő hatóság egyébként is lépten-nyomon hangsúlyozza, hogy kiemelt figyelmet fordít a játékosok védelmére, beleértve az online teret is. Ennek érdekében, mint a Világgazdaságnak most jelezte

  • folyamatosan ellenőrzi az illegális online szerencsejátékokat,
  • az ellenőrzések alapján bírságot szab ki,
  • elrendeli az érintett honlapok és pénzügyi műveletek blokkolását,
  • valamint tiltott szerencsejáték szervezése miatt büntető feljelentést tesz.

A játékosok szemszögéből ráadásul valós veszély, hogy a korlátozások után az engedély nélküli oldalakon elért nyeremények kifizetése is bizonytalanná válik, és az ilyen igényeket Magyarországon érvényesíteni sem tudják.  

Az SZTFH a továbbiakban is azt javasolja, hogy a játékosok minden esetben tájékozódjanak a hatóság honlapján arról, hogy az adott internetes oldal rendelkezik-e az SZTFH engedélyével, mivel csak így biztosítható, hogy a játékos hozzájut a nyereményéhez, és nem élnek vissza személyes és banki adataival. 

 

Betfair szerencsejáték tiltott bírság online
Kapcsolódó cikkek