BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Military missiles

A NATO-főtitkár meghirdette a nukleáris elrettentés politikáját

A nukleáris elrettentés politikájához térne vissza a NATO, legalábbis Jens Stoltenberg erre utalt egy beszédében. A főtitkár közölte, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének erőt kell mutatnia.

Atomfegyverek telepítésével fitogtatná a NATO erejét Jens Stoltenberg. A NATO-főtitkár közölte, Oroszország és Kína egyre nagyobb fenyegetést jelent, amit nukleáris elrettentéssel lehet megfékezni.

Military missiles
atomfegyver
nukleáris fegyver
rakéta
NATO
nukleáris elrettentés
A NATO atomhatalmainak telepíteniük kell az atomfegyvereiket Jens Stoltenberg szerint / Fotó: Getty Images

A norvég politikus a Telegraphnak adott interjúban beszélt arról, hogy a NATO akkor lehet biztonságban, ha megmutatja, mekkora atomfegyverekből álló arzenállal rendelkezik. Stoltenberg szerint a probléma csak az, hogy ezek a rakéták most többnyire raktárakban porosodnak. Úgy vélte, hogy inkább készenlétbe kell helyeznie ezeket.

Nem fogok arról beszélni, hogy hány nukleáris robbanófejnek kellene működnie, vagy ezeket hol kellene elhelyezni. Erről a NATO vezetőivel konzultálunk

– magyarázta a főtitkár. Hozzátette: a Kína jelentette fenyegetést egyre aggasztóbbnak tartja, s felszólította Pekinget, hogy maradjon a szervezet elkötelezett szövetségese.

Stoltenberg szerint a NATO-nak meg kell mutatnia az atomfegyvereit, hogy készen állhasson egy veszélyesebb világra.

A főtitkár nyílt beszéde száznyolcvan fokos fordulatot jelent a katonai tömörülés stratégiájában. Korábban a nukleáris arzenálra vonatkozó minden információt titokban tartott a szövetség.

Jens Stoltenberg újságíróknak azt állította, hogy a NATO 32 tagja egyöntetűen támogatja a nukleáris elrettentés politikáját. Kiemelte közülük Hollandiát, amely atomfegyver bevetésére alkalmas vadászrepülőket vásárolt.

A NATO-ban nukleáris szövetségesek vagyunk. A célunk természetesen egy atomfegyverek nélküli világ, de ameddig Oroszországnak, Kínának vagy Észak-Koreának van nukleáris fegyvere, addig mi sem engedhetjük meg azt a luxust, hogy ezek az eszközök raktárakban álljanak

– részletezte.

Rámutatott: becslések szerint Kínának 2030-ra legalább ezer atomtöltete lesz. Bár az atomfegyvereiről minden ország titkolózik, nagyjából lehet sejteni mekkora erővel is rendelkeznek az egyes atomhatalmak. Az Egyesült Királyságnak 225 nukleáris fegyverből vélhetően 40 darab van bevethető állapotban, Az USA esetében 3700-ból körülbelül 1700 lehet ledobásra kész.

Egyre több atomfegyvert helyeznek működőképes állapotba a világon

Visszatér a nemzetközi kapcsolatok rendszerébe a nukleáris elrettentés politikája. A világ több országában fokozzák az atomfegyverek fejlesztését, miközben globálisan egyre több nukleáris fegyvert helyeznek működőképes állapotba. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet azt hozzátette, hogy mindezek ellenére az atomfegyverek száma továbbra is csökken a világon.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.