BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Füstbe mehetnek a klímacélok

Lekörözték a megújulók felhasználására fordított pénzek a fosszílis tüzelőanyagok fejlesztésére elköltött források mennyiségét.

Idén brutális összegeket költöttek globálisan a tiszta energiára: 

összesen 2000 milliárd dollárt fektettek be a megújulók jobb kihasználásába. Ugyanakkor még ez az összeg sem elegendő a klímacélok eléréséhez, 

pedig kétszer több, mint amit a fosszilis tüzelőanyagok kiaknázására fordítottak – figyelmeztet a Nemzetközi Energiaügynökség. 
Mind közül kiemelkednek a napenergia-beruházások: erre globálisan 500 milliárd dollárt költöttek, ami több, mint az összes villamosenergia-termelési technológiába befolyt pénz együttvéve.

Egyre kevesebb a füstölgő kémény, de még mindig nem csökken számuk elég gyorsan
Fotó: AFP

Drága mulatság

Összesen idén energetikára globálisan 3000 milliárd dollárt költenek, ennek kétharmada megy a megújulókra. 

Ugyanakkor bármennyi pénzt elkölthetnek, a finanszírozás megdrágulás minden esetben visszafogja a projekteket  – közölte a párizsi székhelyű ügynökség. A fennmaradó 1000 milliárd dollárt szénre, gázra és olajra fordítják – ez a szint viszont még mindig túl magas ahhoz, hogy megfeleljen  klímacéloknak. Emellett valószínűtlen, hogy amire most  ennyit költenek, azt egyszerűen „elfelejtsék” néhány év múlva.  

Fontos mérföldkőhöz érkeztünk

– mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. Kedvező, hogy a tiszta energiával kapcsolatos beruházások még a nehéz gazdasági helyzetben is új rekordokat állítanak fel.  

A megújulókra elköltött pénz mennyisége először múlta felül a fosszilis tüzelőanyagokra fordított összeget. 

A növekedés részben a töretlen költségcsökkenésnek, és az ellátásbiztonság egyre erősödő igényének köszönhető. Kedvező az is, hogy az atomenergiához ismét egyre többen nyúlnak.

Van baj is

Ugyan a tiszta energiára Kína költi  legtöbbet, idén mintegy 675 milliárd dollárt, ennek ellenére a megújulókra elköltött pénz a fejlődő térségekben nem elegendő, globálisan összesen az összes forrás 15 százalékát teszi ki. Emellett ezekben e térségekben a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet is rohamtempóban bővül, ami erősíti  klímaváltozást, és egyre elérhetetlenebbé teszi a klímacélokat.

Ahhoz, hogy 2035-re elérjük a nettó nulla  szén-dioxid-kibocsátást, és a globális hőmérséklet-emelkedés az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 fok alatt maradjon, a fosszilis energiára a mostani felét kellene elkölteni, miközben a megújulókra évi több mint 500 milliárd dollárral többet kellene fordítani – áll a jelentésben.

A trend biztató, de nem elegendő, ugyanis messze vagyunk attól, hogy elérjük az 1,5 fokot.

 – összegzett Birol.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.