BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Katonai kiképzést rendelt el Zelenszkij az ukrán középiskolákban és egyetemeken

Az ukrán középiskolákban és egyetemeken bevezetik az Ukrajna védelme tárgy oktatását. Ez egy katonai alapkiképzés, amelynek célja, hogy az ország lakosságának következő generációi meg tudják védeni magukat. A tanterv kidolgozásában a védelmi minisztérium is rész vesz.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a közép- és felsőoktatási intézményekben tanulók általános katonai alapképzéséről szóló törvényt az ukrán parlament honlapján megjelent közlemény szerint. A jogszabály célja az általános katonai képzés rendszerének javítása, amely az „Ukrajna védelme” tantárgy oktatásával történik. A dokumentum indoklásában a célok között szerepel „az ukrán állampolgárok felkészítése a nemzeti ellenállásra”.

Ukrainian President Zelenskyy attends the 3rd Crimea Platform summit
kiképzés
Zelenszkij
Ukrajna
iskola
oktatás
Ukrajna védelme néven vezetnek be katonai kiképzést az ukrán iskolákban / Fotó: Anadolu via AFP

A törvényt május 22-én fogadta el a kijevi törvényhozás. Akkor Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő kifejtette, hogy a sorozás előtti képzés helyett általános katonai alapképzés bevezetését javasolják, amelyet 

a gimnáziumi, szakközépiskolai és felsőoktatási intézményekben, valamint minden más oktatási tevékenységre engedéllyel rendelkező intézményben oktatnának.

Az Ukrajna védelme elnevezésű tantárgy programját egy végrehajtó hatóság fogja kidolgozni a védelmi minisztériummal egyeztetve.

Zseleznyak a Telegram üzenetküldő csatornáján közölte, hogy az államfő további öt törvényt írt alá. Köztük a roamingra vonatkozó európai jogszabályok normáinak végrehajtásáról szólót, valamint a közigazgatási törvénykönyvnek a – főleg a családon belüli erőszak elleni küzdelemről szóló – isztambuli egyezmény ratifikálásával kapcsolatos módosításáról szóló törvényt. Az egyezményt az ukrán parlament még 2022 júniusában ratifikálta.

Nem jutott dűlőre hitelezőivel Ukrajna, fontos határidő közeleg

Egyelőre óriási a szakadék az ukránok és a hitelezők javaslata között. Tovább bonyolítja a helyzetet a Nemzetközi Valutaalap által folyósított mentőcsomag és az ahhoz kapcsolódó, adósságszinttel kapcsolatos elvárás.

Az államfő egyben aláírta a dokumentumok külföldön történő feldolgozásának folyamatáról szóló törvényt is, amely kísérleti jelleggel jóváhagyja a jelenleg alkalmazott megközelítéseket. Ez vonatkozik a Dokument nevű állami vállalat külföldi munkájára, valamint a belföldi és külföldi útlevelek egyidejű feldolgozásának és cseréjének lehetőségére.

A Dokument vállalat külföldi munkájával április közepe óta széles körben foglalkozott az ukrán média, mert a mozgósítás miatt felfüggesztették az állampolgároknak nyújtott konzuli szolgáltatásokat. Ez utóbbiakat május 18-án ugyan újraindították, de ahhoz, hogy ezt a szolgáltatást az ügyfelek megkapják, a férfiaknak be kell mutatniuk katonai regisztrációs okmányukat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.