BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Ukrainian defenders serve in Zaporizhzhia sector

Támadásra készülhet az ukrán hadsereg, az oroszok több helyen előrenyomultak

Az ukrán hadsereg elaknásítja Zaporizzsja utcáit, Harkiv megyében pedig csapásmérő csoportokat készítenek fel, ami offenzíva jeleit mutatja. Kedden az orosz hadsereg a háborús front több szakaszán előrenyomult, és megsemmisített ukrán katonai célpontokat és haditechnikai eszközöket.

Éjjelente Baba Jaga nehézdrónok segítségével aknásítja el az utakat az ukrán hadsereg a frontvonalak orosz oldalán, ami annak a jele, hogy támadásra készül – írta Dmitrij Rogozin, Zaporizzsja megye Oroszország által elfoglalt részének szenátora kedden a Telegram-csatornáján.

Mine debris will take many years to clear in Kharkiv
Míg az ukrán hadsereg támadásra készül, addig az orosz előrenyomul a fronton.
Míg az ukrán hadsereg támadásra készül, addig az orosz előrenyomul a fronton / Fotó: AFP

NATO-tisztek Olekszandr Szirszkijjel, az ukrán fegyveres erők főparancsnokával együtt csapásmérő csoportokat készítenek fel ellentámadásra Harkiv megyében – mondta Andrej Marocsko katonai szakértő, a „Luhanszki Népköztársaság” nyugállományú alezredese a RIA Novosztyi hírügynökségnek. Marocsko szerint a régióba egy ukrán „információs deszant” is érkezett az orosz fegyveres erők lejáratására.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy

az ukrán hatóságok hibát követtek el azzal, hogy elutasították Moszkva béketárgyalási javaslatát, mert a későbbiekben a feltételek csak súlyosabbak lesznek.

Az orosz javaslat szerint Ukrajnának le kellett volna mondania négy, jórészt orosz ellenőrzés alá került régióról.

Hogyan áll az orosz–ukrán háború frontja?

A Moszkvában kedden kiadott hadijelentés szerint az orosz hadsereg hatból négy frontszakaszon előrenyomult az elmúlt nap folyamán Ukrajnában – a Harkiv megyében húzódó északi frontszakasz ezúttal nem tartozott közéjük –, miközben tíz ukrán ellenrohamot vert vissza. Az orosz összegzés értelmében az ukrán hadseregnek több mint 1800 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén.

Az orosz hadsereg kedden megsemmisített ukrán katonai célpontokat és haditechnikai eszközöket,

mint egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerhez tartozó radarállomást és két indítóállást, egy csapásmérő drónokat gyártó műhelyt, egy haditechnikai eszközraktárt, amely a 44. tüzérdandárhoz tartozott, egy lőszerraktárt, hét páncélozott harcjárművet – köztük két amerikai MaxxPro, egy Stryker és egy M113-as típusút –, egy amerikai M109-es Paladin és lengyel Krab önjáró, valamint egy brit FH-40-es vontatott tarackot, egy Neptun-MD nagy hatótávolságú irányított rakétát, továbbá 24 drónt.

Ukrainian defenders serve in Zaporizhzhia sector
Ukrán katonák Zaporizzsjában / Fotó: AFP

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Rosztov megyei Azov városban keddre virradóra az ukrán hadsereg négy pilóta nélküli repülőszerkezettel támadott meg egy olajraktárt, amely kigyulladt. A 3200 négyzetméteres területen elterjedt, összesen négyezer köbméter térfogatú lángoló tartály oltásában mintegy 200 ember vett részt 49 egységnyi műszaki felszereléssel.

Az ukrán hadsereg drónirányítóinak adatait szivárogtatták ki

A RaHDit hackercsoport közzétette több mint 1200 ukrán drónkezelő személyes adatait, köztük a 383. önálló távirányítású repülőgépezred teljes személyi állományáét, amely a Nyomozóbizottság (SZK) szerint részt vett a Kaluga megyei Sajkovka, a Rjazany megyei Gyagilevo és a Szaratov megyei Engels repülőtere elleni támadásban. Az SZK egyébként tavaly októberben távollétében vádat emelt a 383. ezred parancsnoka, Szerhij Burdenyuk ezredes ellen az orosz repülőterek elleni dróntámadások miatt, diverzáns akció és gyilkosság, valamint gyilkossági kísérlet elkövetése címén.

Egy orosz katonai bíróság távollétében tízévi szabadságvesztésre ítélte kedden Olekszij Honcsarenkót, az ukrán parlament képviselőjét katonai rágalmak politikai gyűlölet által motivált terjesztése, a terrorizmus pártolása, erőszakkal való fenyegetés és gyűlöletkeltés miatt. Honcsarenkót áprilisban az orosz belügyminisztérium másodszor is körözési listára tette.

Az oroszok már nem ejtenek foglyokat: lefejezett ukrán katonát találtak Donyeckben

Ukrán légi felderítők egy sérült páncélost találtak a donyecki Volnovaha körzetben. A harckocsin egy ukrán katona levágott fejét helyezték el. A kijevi főügyész szerint az orosz hadsereg donyecki szárnyának kiadták a parancsot, hogy ne ejtsenek foglyokat.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.