BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az oroszok már nem ejtenek foglyokat: lefejezett ukrán katonát találtak Donyeckben

Ukrán légi felderítők egy sérült páncélost találtak a donyecki Volnovaha körzetben. A harckocsin egy ukrán katona levágott fejét helyezték el. A kijevi főügyész szerint az orosz hadsereg donyecki szárnyának kiadták a parancsot, hogy ne ejtsenek foglyokat.

Andrij Kosztyin ukrán főügyész az X-en nyilvánosságra hozta, hogy Donyeck megyében orosz megszállók lefejeztek egy ukrán katonát, ami miatt ukrán ügyészek vizsgálatot indítottak.

Military training of Ukrainian soldiers in Donetsk Oblast
ukrajna
nem ejtenek foglyokat
oroszország
donyeck
Oroszország már nem ejt foglyokat Donyeckben / Fotó: Anadolu via AFP

Az ukrán hadsereg tájékoztatást kapott hétfőn arról, hogy az orosz megszálló erők egyik alakulatának tagjai a donyecki régióban lévő Volnovaha körzetében parancsot adtak beosztottjaiknak, hogy ne ejtsenek ukrán hadifoglyokat, hanem fejezzék le őket. Az ukrán fegyveres erők a régió egyik harcállásán végzett légi felderítésük során felfedeztek egy sérült páncélozott járművet, rajta egy ukrán katona levágott fejével

– írta a főügyész. Hangsúlyozta, hogy az ilyen cselekmények súlyosan sértik a genfi egyezményeknek a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló cikkeit, valamint az egyezményekhez tartozó, a nemzetközi fegyveres konfliktusok áldozatainak védelméről szóló kiegészítő jegyzőkönyvet.

Olha Bandrivszka, a Lobby X toborzóiroda katonai osztályának vezetője az Ukrajinszka Pravdának adott interjúban elmondta, hogy átlagosan 45-en jelentkeznek egy megüresedett hátországi állásra az ukrán fegyveres erőknél, húszan pedig egy harctéri állásra. Elmondása szerint 

az ukrán hadseregbe leginkább gyalogosokat, géppuskásokat, felderítő tiszteket, sofőröket, orvosokat, drónkezelőket, valamint mérnököket és szerelőket keresnek, az utóbbiak közül is főként villanyszerelőket. 

A legtöbb embert azonban a hivatalnoki, pénzügyes és egyéb személyzeti tiszti állások érdeklik – fűzte hozzá.

Katonai kiképzést rendelt el Zelenszkij az ukrán középiskolákban és egyetemeken

Az ukrán középiskolákban és egyetemeken bevezetik az Ukrajna védelme tárgy oktatását. Ez egy katonai alapkiképzés, amelynek célja, hogy az ország lakosságának következő generációi meg tudják védeni magukat. A tanterv kidolgozásában a védelmi minisztérium is rész vesz.

Az ukrán állami határőrszolgálat a Telegramon arról tájékoztatott, hogy öt ukránt feltartóztattak a magyar–ukrán határon. A férfiak a határkerítést áttörve, gumicsónakkal a kezükben tartottak a Tisza felé, de a folyótól 150 méterre, még az ukrán oldalon határőrökbe botlottak, akik őrizetbe vették őket, és jegyzőkönyvbe vették a szabálysértést. A határőrség közleményében kiemelte, hogy a férfiak 7-10 ezer dollárt fizettek az illegális határátlépésüket megszervező embercsempésznek.

Oroszországi olajraktárakat robbantottak fel az ukránok

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) drónjai csapást mértek keddre virradó éjjel az Azovprodukt orosz vállalat rosztovi olajraktáraira és a Donnyeftyeprodukt cégnek a régióban lévő fióktelepére – közölték az SZBU-nál az Ukrajinszka Pravda hírportállal. A közlés szerint az Oroszország Rosztovi területén lévő két raktárban összesen 22 üzemanyagtartályt tároltak.

Az ukrán légierő a Telegramon közölte, hogy mind a tíz orosz Shahed drónt kilőtték, amelyekkel Oroszország mért csapást az éjjel Ukrajnára. A jelentés szerint a keleti országrészben lévő Zaporizzsja és Dnyipropetrovszk megyére irányították az orosz erők a drónokat, amelyeket az oroszországi Krasznodari területen lévő Primorszko-Ahtarszk város térségéből indítottak.

Az ukrán légierő déli parancsnoksága a Facebookon közölte, hogy kedden napközben 

az orosz hadsereg újabb csapást mért Ukrajna déli részére rakétákkal és irányított légibombákkal. 

Hozzátették, hogy Mikolajiv megyére kazettás lőszerrel támadt, az odesszai régióra pedig radarellenes rakétát lőtt ki Moszkva. Mindkét támadást a megszállt Krím félsziget területéről hajtották végre. Herszon irányában légibombákkal végrehajtott támadást rögzítettek – írta a parancsnokság. Személyi sérülésről nem érkezett hír.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.