BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint háromezer éves hajóroncsot találtak Izrael partjainál

A több mint háromezer éves roncs azért nagy felfedezés, mert ez a valaha volt legidősebb lelet, amit mély vízben találtak. Izrael régészei azt remélik, hogy több mindent megtudhatnak a mediterrán kereskedelemről és kulturális kapcsolatokról.

Izraeli régészek egy 3300 éves hajó maradványait fedezték fel a Földközi-tenger mélyén, az izraeli partok közelében. Ez az eddigi legidősebb roncs, melyet mély vízben találtak. A régészek szerint a hajót a bronzkor végén, a Krisztus előtti késő 13. században építették. 

Izrael, hajóroncs
Több mint háromezer éves hajóroncsot találtak Izrael partjainál / Fotó: AFP

A felfedezést az izraeli régészeti hatóság (IAA) jelentette be, és a hajót egy izraeli–amerikai kutatócsoport találta meg, mely a Leon Recanati Tengerkutató Intézet és a Stanford Egyetem tudósaiból állt. A hajó roncsai 2022-ben kerültek elő, és azóta alapos vizsgálatnak vetették alá – írja a The Times of Israel.

A késő bronzkorból származó hajó bizonyíték arra, hogy a késő bronzkor tengerészei képesek voltak a part látóhatárán kívül navigálni.

A hajón talált tárgyak, köztük ciprusi és görög kerámiák, azt jelzik, hogy a hajó különböző mediterrán kikötők között közlekedett. Ez a felfedezés különösen jelentős, mivel a mély vízben nem szoktak ilyen korú leletet találni. A hajó maradványai és rakománya fontos információkat nyújthatnak a korabeli tengeri kereskedelemről és hajóépítési technikákról. 

A kutatók remélik, hogy többet megtudhatnak a késő bronzkori mediterrán világ kereskedelmi hálózatairól és kulturális kapcsolatairól.

Bár nem háromezer éves, de Zakynthos szigetét is már 43 éve díszíti egy hajóroncs, mely a magyarok körében is népszerű. Zakynthos látványosságát a tenger felől a legkényelmesebb megközelíteni. Az ilyen utakra egyelőre külön hajótársaságok üzemelnek a szigeten, de lehet, hogy ennek az üzletnek hamarosan vége, ugyanis a hajó állapota jelentősen megromlott az utóbbi években, lassan felemészti a tenger.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.