Közélet

Zakynthos: eltűnhet a turisták kedvenc látványossága

Görögország egyik leghíresebb szigete a magyarok körében is népszerű. Zakynthos egyik közismert látványossága a Navagio Beach, amelyet 43 éve ékesít egy hajóroncs.

Ha a sziget nevét beütjük az Instagramon, akkor a képeknek nagy részén a roncsot láthatjuk – írta az Euronews. Zakynthos látványosságát a tenger felől a legkényelmesebb megközelíteni. Az ilyen utakra egyelőre külön hajótársaságok üzemelnek a szigeten, de lehet, hogy ennek az üzletnek hamarosan vége, ugyanis a hajó állapota jelentősen megromlott az utóbbi években, lassan felemészti a tenger. 

Crowd of tourists sunbathing on the idyllic Shipwreck Beach (Navagio Beach), aerial view, Zakynthos island, Greek Islands, Greece
A Zakynthos mellett lévő Csempész-öböl a turisták egyik kedvenc kirándulóhelye.
Fotó: robertharding via AFP

A roncs állapotának romlása a hatóságoknak is feltűnt. Attól tartanak, hogy amennyiben a hajó megmaradt részét elsodorja a víz, akkor az kárt okoz a sziget turisztikai iparának, és rengeteg pénztől esnek el.

A Navagio Beach másik neve roncs-part, ennél elterjedtebb neve a Csempész-öböl. A strand a nevét onnan kapta, hogy 1980-ban zátonyra futott az MV Panagiotis hajó, és ott is maradt.

A roncs keletkezését rengeteg legenda övezi – írta a lap. A legismertebb, hogy

a hajó csempészáruként cigarettát szállított, és a legénység egy óriási vihar közepette hátrahagyta, hogy elmeneküljön az őket üldöző haditengerészet elől.

A strand, amelyet azóta Csempész-öbölként emlegetnek, az 1980-ban zátonyra futott MV Panagiotis hajóról kapta a nevét, amely azóta Zakinthosz egyik legfontosabb látványossága.

Az öböl azelőtt érintetlen volt, a fehér homokos partot hatalmas mészkősziklák ölelik, nem véletlen lett a sziget egyik leginkább fényképezett helye. 

Zakynthos ügyel a nyaralók biztonságára

A strandot 2018-ban egy időre lezárták, megtiltva a fürdőzést, illetve azt, hogy a környéken hajók, csónakok horgonyozzanak, ugyanis

egy földcsuszamlás következtében a sziklából jó pár darab leomlott.

Újabb földcsuszamlás történt 2022 szeptemberében egy földrengés miatt, így a strand megközelítését ismét megtiltották, mostanra pedig kizárólag a víz felől szabad megközelíteni, mert a sziklás rész balesetveszélyes.

Zakynthos a víz az úr

A helyi lakosok sürgették a hatóságokat, hogy próbálják megmenteni a hajót,

nehogy annak eltűnése miatt összeomoljon a sziget vendéglátása.

Néhány helyi civil még azt is felajánlotta, hogy maguk kezelik és fizetik a roncs megóvását.

Jorgosz Sztaszinopulosz, Zakynthos polgármestere és Dionüszosz Aktupisz parlamenti képviselő felszólította a görög idegenforgalmi, a gazdasági és a pénzügyi minisztériumot, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket a helyszín védelme érdekében. Leszögezték:

Zakynthos önkormányzata szeretné átvenni a hajóroncs kezelését és a károk helyreállítását, ami magában foglalná a karbantartást, a biztonságot, valamint a nyilvános megközelítési zónák és a kilátóhelyek kijelölését és ellenőrzését.

A polgármester gyors cselekvést sürget, nehogy a semmivel váljon egyenlővé a kedvelt turistalátványosság.

 

Görögoroszág Zakynthos turizmus hajóroncs turisták
Kapcsolódó cikkek