Közélet

Választások 2024: megszólalt Giorgia Meloni – kevesebb ideológia és több pragmatizmus kellene

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerint Róma jelentősebb és nagyobb szerepet játszhat az unió jövőjében. Hozzátette: nem ideologikus, inkább pragmatikusabb uniós politikára van szükség, amely nem avatkozik bele a magánemberek életébe.

Az eredmény nagyon fontos és személyesen is megindító – mondta Giorgia Meloni miniszterelnök az RTL 102.5 csatornának vasárnap este óta tett első nyilatkozatában. Hangsúlyozta, hogy a kormánypártok számos országban vereséget szenvedtek az ellenzéküktől, azonban Olaszországban megfordították a trendet.

Fotó: AFP

A politikus szerint az olasz választók egyértelműen kifejezték, hogy a három jobboldali pártból álló koalíció folytassa a munkát. Meloni egyben fogadkozott, hogy Róma jelentősebb és nagyobb szerepet játszhat az unió jövőjében, amihez hozzátette: nem ideologikus, hanem pragmatikusabb politikára van szükség.

Szerinte olyan unió kell, amely kevésbé avatkozik bele a magánemberek életébe, helyette a nagy kérdésekkel foglalkozik. Meloni közölte: az EU-nak el kell gondolkodnia az alacsony részvételi arányon, mivel sok állampolgár nem tartja fontosnak az uniót, pedig az. Ahogy arról a világgazdaság beszámolt, Giorgia Meloni kormányfő pártja, az Olasz Testvérek (FdI) több mint 28 százalékkal megnyerte az EP-választást. 

Az Fdi ezzel 24 parlamenti helyet szerzett. A szervezet négyszer annyi szavazatot kapott, mint a 2019-es EP-választáson, és meghaladta a 2022-es országos szavazáson elért 26 százalékot is. A voksolás két legnagyobb vesztesének az  Öt Csillag Mozgalom és a Matteo Salvini vezette Liga számít, az utóbbi 2019-ben 34 százalékával az első helyen végzett, most viszont 10 százalék alá süllyedt.

Bár jobboldali győzelem született, az ellenzékben lévő balközép Demokrata Párt is erősödni tudott, és a második helyen végzett. Nemcsak Olaszországban, hanem az egész kontinensen erősödött a jobboldal, míg a liberális Újítsuk meg Európát (Renew Europe) és a zöldek számos képviselőt vesztettek. Az előbbieket gyengíti Emmanuel Macron pártjának leszerepelése, és a frakcióhoz tartozó Momentum sem érte el az 5 százalékos küszöböt.

Választások 2024: ilyen lesz a Fővárosi Közgyűlés összetétele

A Fidesz–KDNP és a Tisza egyaránt 10, a DK–MSZP–Párbeszéd 7, a Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP, illetve a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3-3 mandátumot szerzett a Fővárosi Közgyűlésben. Ez azt jelenti, önállóan egyik politikai erő sem lesz képes Budapestet irányítani. Kilátásban egy koalíció?

 

 

 

Giorgia Meloni Olasz Testvérek európai parlamenti választás 2024 európai parlamenti választás Olaszország
Kapcsolódó cikkek