BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
buszsofőr

Volánbusz: verik a sofőröket az utasok – tárgyalás indul a rendőrséggel, és keményen figyelmeztették az elkövetőket

Szokatlanul durva támadás ért egy buszsofőrt a hét végén, amikor munkavégzés közben az egyik utas megszúrta. Mostanra kiderült, az elmúlt egy évben látványosan megszaporodtak a járművezetőket ért bántalmazások. A Volánbusz nem hagyja annyiban a dolgot.

Ahogy arról a Világgazdaság szombaton beszámolt, kivételesen durva támadás ért egy buszsofőrt Komárom-Esztergom vármegyében, miközben a járatát vezette.

buszsofőr
Volánbusz: verik a sofőröket az utasok – tárgyalás indul a rendőrséggel, és keményen figyelmeztették az elkövetőket / Fotó: Volánbusz / Facebook

Az első hírek arról szóltak, hogy a járművezetőt megkéselték, de utóbb kiderült, ez szerencsére nem pontosan így történt. Akárhogy is, a rendelkezésre álló nyilvántartások szerint Komárom-Esztergom vármegyében eddig példátlan bántalmazás következett be, soha korábban ilyet nem regisztráltak volánbuszos munkatárs sérelmére. A Volánbusz lapunkat részletesen tájékoztatta a szokatlanul durva atrocitásról.

Hogyan szúrták meg a Volán buszsofőrjét?

Az állami társaság ebben azt írta, hogy az autóbusz-vezetőjüket szombat reggel a Kisbér és Tatabánya között közlekedő járatának végzése közben érte támadás. „Vérteskehely Posta megállóhelynél egy agresszív, fenyegetőző férfi csavarhúzóval megszúrta kollégánkat a jobb térdén. A mentők az autóbusz-vezetőt kórházba szállították, állapotáról egyelőre nincs információnk. Mielőbbi jobbulást kívánunk kollégánknak”. 

A rendőrség az elkövetőt a helyszínen elfogta, a Volánbusz pedig azt is leszögezte, mindent megtesz, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő. Emlékeztetett rá, hogy az autóbuszok nagy részén fedélzeti kamerarendszerek működnek, amelyek a megelőzésben és a megtörtént esetek felderítésében nyújtanak segítséget. A kamerarendszer minden új járművön alapfelszerelés, a vezetőteret legalább egy kamera felügyeli.

Az ilyen bántalmazások nyomán egyébként mind a buszvezető, mind a Volánbusz kötelező jelleggel feljelentést tesz. A vonatkozó belső szabályozóknak köszönhetően a társaság is nyomon követheti a történteket, illetve támogatható a hatósági eljárás. 

Bántalmazott sofőrök: a Volánbusz tárgyalást kezd a rendőrséggel

A Volánbusz arra is kitért, hogy szorosan együttműködnek a rendőrséggel. Elemzik és értékelik a bekövetkezett támadások helyszíneit és az időszakait, és az Országos Rendőr-főkapitánysággal (ORFK) a helyi igényekhez igazítják a rendvédelmi és biztonsági szolgálatok járőrözését.

De ezzel még nincs vége. A Volánbusz azt is ismertette lapunkkal, hogy a jövő héten tárgyalást folytatunk az ORFK bűnügyi helyettesével, akivel korábban már egy munkacsoportot is alakítottak kifejezetten az ilyen esetek megelőzésére és az eredményesebb fellépés érdekében. Kiemelték, hogy a rendőrség 70 százalék feletti felderítési rátával dolgozik, azaz tízből legalább hétszer elfogják az elkövetőt. „A munkatársainkkal szembeni agresszió soha nem marad következmények nélkül” – üzentek keményen a támadóknak.

A MÁV-Volán csoport és a Volánbusz határozottan kiáll munkavállalói mellett, és elítél mindennemű erőszakot, illetve a rendőrséggel és a polgárőrséggel közösen dolgozik a közfeladatot ellátó személyek elleni támadások visszaszorításán. Érdemes tudni, hogy a

  • az autóbusz-vezetők,
  • a vonatvezetők,
  • a HÉV járművezetők,
  • valamint a rendészek és a jegyvizsgálók

közfeladatot ellátó személynek minősülnek. A bántalmazásuk vagy munkavégzésük akadályozása bűncselekménynek minősül, és súlyosabb büntetést, akár szabadságvesztést is vonhat maga után.

Senki sem tudja, miért, de elkezdték verni az utasok a buszsofőröket Magyarországon

Sajnos meg kell állapítani, hogy egyértelműen romlás látszik a buszsofőrök elleni támadások statisztikájában. Korábban olyannyira szórványos jelenségnek számítottak, hogy ezeket nem is tartották külön nyilván. Csakhogy mostanra a Volánbusz azt tapasztalja, hogy a közfeladatot ellátó autóbusz-vezetőik ellen elkövetett erőszakos, illetve rendőrségi beavatkozást igénylő esetek száma érzékelhetően megnőtt az utóbbi időszakban.

Ezért 2023 második felétől megkezdték az adatok folyamatos gyűjtését és feldolgozását. Ezekből az derül ki, hogy

szinte minden hónapban történik valamilyen fizikai támadás a munkavállalóik ellen országos szinten, a szóbeli atrocitás pedig ma már mindennapos jelenség.

Az elmúlt egy évben országszerte több mint 120 esetben kényszerültek a Volánbusz kollégái rendőri segítséget kérni az őket ért atrocitások miatt, ezek csaknem harmadában fizikailag is bántalmazták a munkavállalókat.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.