BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Evening,Campfire,In,The,Woods,With,Tent,And,Backpack,In

Még a kijelölt helyeken is tilos lesz a tűzgyújtás

Csütörtöktől már az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom. Még a kijelölt helyeken is tilos a tűzgyújtás.

Az egész országot sújtó kánikula miatt a hatóságok 2024. július 11-től Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalmat hirdetnek. Ennek értelmében csütörtöktől tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt helyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban – közölte a Nébih.

tűzgyújtás
A kijelölt helyen is tilos a tűzgyújtás / Fotó: Shutterstock

Az ország egész területén a kánikula következtében minden fás, száraz növényekkel borított területen megnőtt a tűz kialakulásának kockázata. Az aszályos körülmények és az extrém száraz biomassza miatt akár már egy kisebb szél miatt is gyorsan terjedhet a tűz. A felszíni tüzek könnyen 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek.

A fokozott tűzkockázatot mérlegelve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) egyetértésével, 2024. július 11-én, 00:00 órától Magyarország egész területén elrendeli a tűzgyújtási tilalmat.

Hosszú a tűzgyújtás tilalmi listája

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani

  • a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban,
  • valamint azok 200 méteres körzetében,
  • ideértve az interaktív tűzgyújtási tilalom térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket,
  • a vasút és közút menti fásításokat,
  • továbbá a parlag- és gazégetést is.

Grillezni is inkább gázos vagy elektromos eszközzel biztonságos

A hatóságok azt javasolják a lakosságnak, hogy a tilalommal nem érintett belterületen is zárt égésterű eszközöket, elektromos vagy gázgrillt használjanak, mert a nyitott égésterű szén, esetleg fatüzelésnél az égő, izzó, parázsló növényi részek (zsarátnokok) több száz méterre is képesek elrepülni, majd meggyújtani az ottani növényzetet és éghető anyagot, ezzel veszélyeztetve a növény- és állatvilágot, az emberi életet és anyagi javakat.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az erdőtűz  vagy a katasztrófavédelem honlapján elhelyezett térképen, illetve a kapcsolódó információs anyagokból tájékozódhatnak. 

A hatóságok kérik a lakosságot, hogy fokozottan ügyeljenek a tűzgyújtási tilalom betartására, hiszen a felelős magatartással hatalmas környezeti és vagyoni kár előzhető meg!

Egy másodperc odafigyeléssel elkerülhető lehet a 100 órás tűzoltás és a 100 éves erdészeti helyreállítás! 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.