Orbán mint Jones gazda - ha más a Fidesz elnöke, azonnal fizetni kell

Közélet

A tegnapi Népszabadságban Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója, a Fidesz elnökének egykori miniszterelnöki főtanácsadója érdekes cikket közölt. Az egész oldalas írás túlnyomó része Nádas Péter és Esterházy Péter Gyurcsány Ferencet támogató álláspontjának kemény bírálatával foglalkozott. A publicisztika mottója és befejezése azonban – George Orwell Állatfarmja egyik szereplőjének, Jones gazdának megidézésével – Orbán Viktor hatalomba való visszatérését feszegette. Pontosabban azt, hogy a Fidesz elnöke nem fog újra a kormányfői posztra kerülni. “Hazánk szétesőfélben van. Nagy a felelősségük azoknak, akik a közmegegyezés utolsó lehetőségeit is elszalasztanák, csak hogy Jones vissza ne jöjjön. Nem fog. De Gyurcsány még itt van” – írta Schmidt, aki a Népszabadságnak megerősítette: valóban a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjére gondolt.


Egy neve elhallgatását kérő elemző a lapnak kifejtette, hogy a Terror Háza főigazgatója reális képet vázolt fel hasonlatával. Orbán maradásának – szerinte – ma elsősorban anyagi okai vannak. A Fidesz mögötti gazdasági kör ugyanis csak addig finanszírozza a párt akcióit, amíg Orbán a helyén van. Jöhet helyette más, de akkor másnap ki kell fizetni úgy hárommilliárd forintnyi adósságot.

Egy másik egykori főtanácsadónak is feltűnt az idézet, és a határozott kijelentés, miszerint Jones – azaz Orbán – nem fog visszatérni. Elek István úgy látja, hogy Orbán Viktort meg fogják választani a Fidesz elnökének, és ez ma biztosabb, mint néhány hónapja volt. Elek szerint ugyanakkor a Fideszben radikális változásra lenne szükség, hogy a pártnak esélye legyen 2010-ben a győzelemre.


Elek István politológus úgy látja, ha lenne is olyan, az elnöktől független csoport, amelyik a jelenlegi, párbeszédre képtelen helyzetből kivezetné a kormány-ellenzék viszonyt, felbukkanása – ma még – csökkentené a Fidesz esélyeit: Orbán nélkül ugyanis ma nem lehet nyerni. Elek jelezte ugyanakkor, hogy ő már megírta, Orbánnak önként fel kellene adnia az “egy a tábor, egy a zászló” elvet, de ennek egyelőre nem látja nyomát. Gondnak tartja ugyanakkor azt is, hogy a kormány hibái miatt a jobboldal a szőnyeg alá söpörte a saját problémáit, amelyeknek értelmes kibeszélése megkezdődött a Fideszhez közel álló lapokban a választási vereség után. (FigyelőNet – VGO)

A Brexit a magyar gazdaságot sem kíméli

Eget rengető változásokra nem, de néhány fontos szabályváltozásra készülhetnek a magyarországi vállalatok annak kapcsán, hogy Nagy-Britannia kilép az unióból.

Ipar, állam és egyetem hármasára épül a svéd egészségügy

Hampus Nilzén szerint az egészségügy gerince a svéd társadalomnak és alapja a jóléti ellátórendszernek.
Világgazdaság Piactér