Logisztika

Legnagyobb európai piacáért küzd az Uber

A fuvarmegosztó vállalat a brit hatóságok szeptemberi határozata ellen fellebbezett, amely szerint a cég nem működhet Londonban.

Megkezdődtek tegnap a bírósági meghallgatások, amelyek eldönthetik az Uber londoni jövőjét. A fuvarmegosztó vállalat a brit hatóságok szeptemberi határozata ellen fellebbezett, amely szerint a cég nem működhet Londonban. A Wall Street Journal információi szerint a bíróság előtt tanúvallomást tesz az Uber egyesült királyságbeli elnöke, Laurel Powers-Freeling, a vállalat két igazgatója, illetve a londoni közlekedési hatóság egy magas beosztású tisztségviselője. Döntés az előreláthatóan háromnapos meghallgatások lezárása után néhány héttel várható.

Fotó: AFP

Sajtóinformációk szerint az Uber stratégiája a bíróság előtt a hibák beismerése, emellett pedig a cég képviselői igyekeznek rávilágítani, hogy a vezetőség egy része mellett az irányelveket is lecserélték a problémák kiküszöbölése végett. Tavaly júniusban lemondott Travis Kalanick a vezérigazgatói pozícióról, miután kiderült, az Uber a Greyball nevű szoftver segítségével kerülte ki a hatóságokat. Az utódja Dara Khosrowshahi lett, aki sokat dolgozott azon, hogy finomítsa a cég imázsát.

Az Uber a kedvező brit döntés érdekében azt is javasolhatja a bíróságnak, hogy a szokásos ötéves licenc helyett csak egy 18 hónapos szolgáltatási engedélyt adjanak a vállalatnak. Ha a bíróság mégsem az Uber javára dönt, a fuvarmegosztó vállalat legnagyobb európai piacáról lesz kénytelen kivonulni.

A Wall Street Journal becslései szerint a cég globális utasbázisának mintegy 5 százaléka londoni, ez pedig súlyos veszteséget jelenthet a 2019-re nyilvános részvénykibocsátást tervező vállalat számára.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

fuvarmegosztó fellebbezés London Uber
Kapcsolódó cikkek