Logisztika

A vártnál jobbak lettek a Delta számai

A bevételek 10 százalékkal nőttek, 11,78 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le a légicég a második negyedévben.

Az elemzők várakozásainál jobb negyedéves számokat közölt tegnap a Delta Airlines – írja a CNCB. Az egy részvényre jutó eredmény 1,77 dollár lett, a szakértők 1,72 dollárra számítottak.

A bevételek 10 százalékkal nőttek, 11,78 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le a légicég a második negyedévben. Ez is magasabb a 11,72 milliárd dolláros elemzői várakozásnál.

A légicég nettó eredménye 14 százalékkal esett vissza, a tavalyi második negyedévhez képest 1,03 milliárd dollárra, az üzemanyagra fordított összeg 40 százalékkal nőtt éves összevetésben. A cég a harmadik negyedévre 1,65–1,85 dollár közötti részvényenkénti eredményt vár, az év egészében pedig 5,35–5,7 dollár között lehet az egy részvényre jutó profit, jóval alacsonyabb az év elején várt 6,35–6,7 dollár közöttinél.

Fotó: AFP

A konkurens American Airlines július 26-án teszi közzé a számait, amelyekről kedd estétől tudni, hogy a várakozásoknál gyengébbek lesznek, a társaság ugyanis csökkentette második negyedévre vonatkozó bevételvárakozásait – írja az Investor’s Business Daily. A visszaesés oka, hogy a belföldi járatok árazása gyenge maradt.

A bejelentés meglepte a Wall Streetet, hiszen az elemzők arra számítottak, hogy az emelkedő olajárak és a magas kereslet miatt a légitársaságok nem lesznek restek áthárítani az utasokra a növekvő költségeiket. Az árfolyam ennek megfelelően zuhant, a bejelentés napján 8 százalékos mínuszba kerültek az American Airlines részvényei.

A légicég a második negyedévre mindössze 1–3 százalékos bevételnövekedéssel számol, holott korábban 1,5–3,5 százalékot jelzett előre. A árfolyama a zuhanás után 36 dollár alá került, ilyen alacsony utoljára a 2016-os amerikai elnökválasztás előtt volt. Az sem jó hír a céggel kapcsolatban, hogy az adózás előtti eredményét 35 millió dollárral csökkenti majd egy múlt havi számítástechnikai malőr, amely miatt háromezer járatot kellett törölni.

 

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

American Airlines Delta Airlines Wall Street
Kapcsolódó cikkek