Logisztika

Ingyenes tankolással kampányolnak

Az elektromos autózás előtt álló fényes jövőre sok bizonyíték van, az egyik legújabb, hogy már a kiskereskedelmi multik is meglovagolnák a technológiát. Most a német Aldi látta meg az üzletet az e-mobilitásban.

Meglepő bejelentést tett Németországban az Aldi: a déli és nyugati országrészben közel kétezer bolttal működő Aldi-Süd ingyenes tankolással jutalmazná a jövőben a vásárlóit. Az új kampány túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, ezért érdemes megvizsgálni a részleteket.

Először is az ajánlat kizárólag az autópályák közelébe telepített üzletekben lesz érvényben, vagyis 28 helyen. Florian Kemp, a cég energiamenedzsment-vezetője a DPA-nak úgy nyilatkozott, hogy ezek mindegyike legfeljebb ötpercnyi távolságban található az A3, A5, A6, A7, A8 és A9 jelű sztrádáktól – ezzel is megkönnyítik a vakációra utazók dolgát.

A kiskereskedelmi üzletláncoknak megéri erősíteni e-mobilitási profiljukat
Fotó: Aldi, Twitter

Másodszor az ingyentankolás tulajdonképpen ingyentöltés, hiszen csak az elektromos üzemű járművekre vonatkozik. Az ilyen autók tulajdonosaitól azonban nem sajnálja a pénzt az Aldi-Süd, a kijelölt boltokat gyorstöltőkkel szerelik fel, amelyekkel fél óra alatt 200 kilométernyi hatótávolsággal lehetnek gazdagabbak a cég vevői.

A vállalatnál úgy kalkulálnak, hogy üzletenként naponta legfeljebb öten veszik majd igénybe a szolgáltatást.

Az Aldi ötlete nem számít újdonságnak Németországban. A nagy német kiskereskedelmi láncoknál trenddé vált, hogy kidomborítsák az e-mobilitás iránti elköteleződésüket, főképp azért, hogy környezettudatos profilt tudjanak mutatni a fogyasztóknak. Ugyanakkor tény, hogy gyorstöltő állomások kiépítésére még senki sem szánta rá magát a német kiskerek közül.

Nem úgy a nemzetközi szereplők: a német IKEA 53 áruháza kétharmadát szerelte fel eddig e-kutakkal, 2019-re pedig teljes lefedettséget ígér a svéd multi. A hullámra a Rewe, a Kaufland és a Lidl is felülne, utóbbi azzal állt elő, hogy minden újonnan nyitott diszkontjában lehetővé teszi az áramtankolást.

Szakértők szerint az üzletláncoknak megéri erősíteni az e-mobilitási profiljukat, ezzel ugyanis a fiatalokat és a környezetvédőket is meg tudják szólítani.

Itt a Lidl-autómegosztás

Szeptemberben autómegosztó szolgáltatást indít a Lidl Németországban, 50 észak-rajna–vesztfáliai üzletében, a Mazdával együttműködve – írja az Origo. Minden áruházba három-három gépkocsit telepítenek e célra, tehát összesen 150 autóval kezdik meg a fuvarmegosztást.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Németország Aldi elektromos töltés kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek