Logisztika

A MÁV 27 ezer bliccelőt ért tetten

Mérséklődik a vonatokon a nem fizető utasok száma: míg 2016-ban 45 ezer, addig 2017-ben 36 ezer, idén október 31-ig pedig 27 ezer menetjegy nélkül utazót szűrtek ki a jegyvizsgálatok során. 2018 januárja és októbere között a bliccelőkre kiszabott bírság értéke megközelítette a 280 millió forintot; a tetten értek 3,2 millió kilométert utaztak bliccelve – tájékoztat közleményében a MÁV.

A vasúttársaság fokozatosan szorítja vissza a nem fizető utasok számát. Míg 2016-ban 45 ezer, 2017-ben 36 ezer, idén október 31-ig már csak 27 ezer bliccelőre szabtak ki pótdíjat a jegyvizsgálók. A bliccelés különösen a budapesti elővárosi vonalakra jellemző, ezért itt gyakoribbak a fokozott ellenőrzések a vonatok fedélzetén és az állomások peronjain.

2018 januárja és októbere között a menetjegy nélkül vagy érvénytelen kedvezménnyel utazókra kiszabott bírságok értéke megközelítette a 280 millió forintot.

Az adatok alapján a 280 millió forint több mint felét a 27 és 54 év közötti felnőttek „bliccelik” össze, harmadát a 19 és 26 év közötti fiatalok, a 18 év alattiak a tizedét, az 55–65 évesek pedig csak a huszadát. A tetten értek 3,2 millió kilométert utaztak bliccelve a „lebukásuk” előtt.

Fotó: MÁV-Start

  • 2018-ban a legtöbben a Budapest–Miskolc vonalszakaszon blicceltek, összességében csaknem 900 jegy nélkül utazót bírságolt meg a vasúttársaság.
  • Ezt a Budapest–Szolnok viszonylat követi; 650 bliccelőt kellett menetjegypótlásra kötelezni.
  • Budapest és Debrecen között is sokan próbálták meg jegy nélkül igénybe venni a vasút szolgáltatását – mintegy 550 főt bírságoltak meg emiatt a jegyvizsgálók.
  • A Budapest–Vác vonalon tartott szeptemberi ellenőrzési akciósorozat idején 442 utasnak nem volt menetjegye és a helyszínen sem mutatott hajlandóságot a jegyvásárlásra. Menetjegyet 1693 utasnak adtak ki az ellenőrzések során.

    Októberben a budapesti elővárosi vonalakon, Budapest és Esztergom, Budapest és Vác, Budapest és Cegléd, illetve Budapest és Lajosmizse között 16 napos fokozott jegyellenőrzést tartottak a MÁV-START munkatársai. Ennek eredményeként az esztergomi vonalon a bevételek jelentősen, 42 százalékkal meghaladták az előző év azonos napjain beszedett bevételeket. A váci és a ceglédi vonalon 6–6 százalékkal, a lajosmizsei vonalon 13 százalékkal magasabb volt a jegyellenőrzés során a bevétel, mint 2017 hasonló időszakában.

    Fotó: MÁV-Start

    Peronzáras, meglepetésszerű ellenőrzést októberben 11 alkalommal tartott a MÁV-START, a többi közt Kőbánya-Kispesten, Pilisen és Albertirsán, Vácott, Monoron és Kőbánya alsón. Az ellenőrzést végzők 423 utast irányítottak a pénztárakhoz, illetve a jegykiadó automatákhoz, hogy a felszállás előtt váltsák meg menetjegyeiket.

    A Budapest–Vác–Szob vonal Dunakeszi és Dunakeszi-Gyártelep állomásain november 5. és 16. között tartott kontroll során a MÁV-START 20 508 menetjegyet és 1790 bérletet értékesített. Ez az eladott menetjegyek számában – az előző év hasonló időszakához viszonyítva – 35 százalékos, az idei október hasonló időszakához viszonyítva pedig 4,5 százalékos növekedést jelentett. A bérletek esetében kiugró, 72 százalékos a javulás.

    Év végéig még tizenhárom alkalommal lesz fokozott jegyellenőrzési akció a budapesti elővárosi vonatokon és állomásokon.

    Egyre hatékonyabban lép fel a jegy nélkül utazókkal szemben a BKK

    Szeptember végéig mintegy 175 ezer esetben pótdíjazták a BKK-ellenőrök az érvényes menetjeggyel vagy bérlettel nem rendelkező fővárosi utazókat. A vállalat kasszájába 1,8 milliárd forint folyt be bírságokból az év első kilenc hónapjában.

     

    vasút pótdíj bliccelők Jegyellenőrzés MÁV
    Kapcsolódó cikkek