Logisztika

Mától lehet 2019-es e-matricát vásárolni

Az ismét elérhető kényelmi szolgáltatás lehetővé teszi, hogy az autósok akár már egy hónappal az érvényességi idő kezdete előtt megvásárolják gépjárművükre a következő évre szóló úthasználati jogosultságukat – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Már decemberben elérhetőek a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. termékkínálatában a 2019-es éves e-matricák. Mivel a 2018-ra váltott országos és megyei változatok érvényességi ideje 2019. január 31-ig tart, az új jogosultságok beszerzésére két teljes hónap áll rendelkezésükre azoknak, akik gyakran közlekednek a hazai díjköteles úthálózaton.

A szaktárca a NÚSZ Zrt.-vel együttműködve folyamatosan igyekszik elhárítani, megszüntetni az éves matricák beszerzését nehezítő akadályokat, könnyíteni a matricavásárlás feltételeit – olvasható a minisztérium közleményében. Az elővásárlási lehetőség kedvező fogadtatásra talált, egyre népszerűbb az autósok körében. Míg két éve több mint 76 ezer, tavaly már több mint 121 ezer éves e-matrica kelt el az érvényességi idő kezdete előtt. 2017 decemberében az éves országos jogosultságból mintegy 37 ezer, a megyei változatokból több mint 84 ezer darabot szereztek be az úthasználók.

Tavaly az érvényességi időszak előtti vásárlásokkal együtt összesen közel 370 ezer országos éves e-matrica fogyott, idén ez a mennyiség már meghaladta a 415 ezer darabot.

A 2019-es jogosultságok érvényességi ideje 2019. január 1-től 2020. január 31-tart, így a 2018 decemberében elővételben értékesített e-matricák is csak az újévtől jogosítanak fel a díjköteles utak használatára. A kényelmi szolgáltatás több időt biztosít a matricák megvásárlására, ezzel enyhíti a korábban január végén kicsúcsosodó vásárlási rohamot.

Az országos éves jogosultságok ára hetedik éve változatlan, a megyei matricák a 2015-ös bevezetés óta a rendkívül kedvező, 5000 forintos áron szerezhetőek be. A NÚSZ Zrt. és partnerei által forgalmazott időalapú termékek díjai 2019. január elsejével sem módosulnak.

Az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon az autósok gyorsan, egyszerűen, kezelési költség nélkül vásárolhatják meg e-matricájukat, és máshol el nem érhető kényelmi szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Az ügyfelek ezen kívül a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban, viszonteladó partnereinél, sms-ben vagy mobil applikáción keresztül is vehetnek e-matricákat.

autópálya e-matrica Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató
Kapcsolódó cikkek