Logisztika

Háromszáz új busz a Volánnál

Jól halad a Volán Buszpark Kft. a közlekedési központok flottájának megújításával.

Tavaly 331 új busz érkezett a Volán Buszpark Kft.-hez (VBP) – derül ki a társaság éves beszámolójából. A cég többsége a magyar állam tulajdonában van, kisebbségi tulajdonosai pedig a Volánbusz Zrt. és a hat regionális közlekedési központ. A VBP fő tevékenysége az, hogy autóbuszokat ad bérbe a tulajdonosainak.

Ez a feladata 2016 közepétől bővült ki jelentősen, amikor fő üzleti céljává a Volán-társaságok rendelkezésére álló járműállomány megújítása vált annak érdekében, hogy az összehangolt járműbeszerzés javítson a csoport versenyképességén és a kínált szolgáltatás színvonalán.

A buszokat közbeszerzési eljárásokon, alapvetően zárt végű pénzügyi lízinggel, kisebb részben pedig bérleti konstrukcióban szerzik be. A vállalatnak néhány tucat saját járműve is van.

Fotó: Credo

A VBP 2018-as buszállományának nyitóadata 601 jármű volt, ez az év során 331 busszal bővült, de eggyel csökkent is, így az év végi flottát 931 jármű alkotta. Ebből 817-et lízing, másik 90-et bérlés útján helyeztek forgalomba, és csak a maradék 24 a cégé.

A társaság legkedveltebb modelljének a győri Kravtex-Kühne csoport Credo Econellje bizonyult, ebből 192-t szereztek be.

A listán a második helyre a német hátterű MAN Neoplan fejlesztése futott be 31 darabos megrendeléssel, de érkeztek Mercedes-Benz és Volvo buszok is. A járművek csaknem 18,5 milliárd forintba kerültek. Ezzel összefüggésben a rövid lejáratú hitelek és kölcsönök együtt 6,6 milliárd forintra rúgtak a múlt év végén, a hosszú futamidejűek pedig közel 25,2 milliárdra.

A teljes cikk a keddi Világgazdaságban olvasható

VOLÁN Buszpark Kft. 2018 járműállomány
Kapcsolódó cikkek