Logisztika

Megvenné a Stadler a járműjavítót

A Dunakeszi Járműjavító Kft.-vel együtt gyártaná le a ke­­retmegállapodásban szereplő, utolsó 21 emeletes vonatot is a Stadler, amely vételi ajánlatot is tenne partnerére – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Dunai Zoltán, a Stadler magyarországi csoportjának igazgatója.

A napokban döntött a kormány a MÁV-Start és a Stadler keret­meg­állapodásában szereplő negyven vonat utolsó tételének a lehívásáról is. Készen áll a Stadler a munkára?

Nagyon örülünk, hogy a kormányrendelet ilyen rövid idő alatt megszületett, miután szeptember elején a MÁV-Starttal megkötöttük a szerződést a még le nem hívott, 21 KISS emeletes motorvonat megrendeléséről. Ezzel ugyanis hatályba lépett a megállapodás, lehetőséget adva arra, hogy

2022 végéig mind a negyven szerelvényt üzembe helyezhessük Magyarországon,

és azok részt vegyenek a személyszállításban. A több mint százmilliárd forintos megbízás jelentősen növeli a szerződésállományunkat, amelyen belül a szolnoki forgóvázüzemünk 252 további forgóváz gyártására kap megbízást.

Mely partnerekkel osztozik a Stadler az említett, bő százmilliárdon?

Ismert, hogy a Dunakeszi Járműjavító (DJJ) alvállalkozóként már részt vesz az eddig lehívott szerelvények betétkocsijainak összeszerelésében, és e társaság végzi a komplett járművek üzembe helyezését is. Együttműködésünket szeretnénk kiterjeszteni a mostani 21 vonatra is, mivel a partnerség kezdeti nehézségei után mára összerázódtak a felek, a közös munka zökkenőmentessé vált. A gyártás ütemesen zajlik, már három vonat van próbafutáson, és készül a többi is.

Dunai Zoltán ügyvezető igazgató, Stadler Trains Magyarország Kft.
Fotó: Kallus György / VG

Nem érinti kedvezőtlenül a kooperációt, hogy a hatályos kormányhatározat szerint a DDJ-t november 29-ig meg kell vásárolnia az oroszországi Transzmasholding magyarországi leányvállalatának?

A magunk részéről nemcsak hosszútávú együttműködésben gondolkodunk a DJJ-vel, hanem tulajdonszerzésben is.

Már több ízben kifejeztük a szándékunkat, hogy szívesen teszünk a járműjavítóra vételi ajánlatot.

Mikorra várható az ajánlattétel?

Ajánlatunk kidolgozása folyamatban van.

A teljes interjút a Világgazdaság hétfői számában olvashatja!

Stadler MÁV-Start Dunakeszi Járműjavító Kft. emeletes vonat
Kapcsolódó cikkek