Logisztika

Megállapodás született még 21 KISS vonatról

Mind a 40 KISS emeletes villamos motorvonat szolgálatba áll 2022 végéig a tervek szerint.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedés politikáért felelős államtitkára, valamint Kerékgyártó József, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója aláírta azt a támogatási szerződést, amelynek értelmében a vasúttársaság megvásárolhat 21 KISS villamos motorvonatot. A szállító a svájci Stadler Bussnang, amellyel a megbízó korábban 40 emeletes vonatról írt alá keretmegállapodást,

s amely tételből a MÁV 19 szerelvényt már lehívott.

A 19 vonat mintegy 99 milliárd forintba került, a most lehívhatóvá vált 21 pedig 106 milliárdba, így a teljes beszerzés értéke 205 milliárd forint. A 21 vonat vásárlására jövőre 56 milliárd, 2022-ben 50 milliárd forint áll a MÁV-Start rendelkezésére.

Az új vonatok az Újszász-Szolnok, a székesfehérvári, a Győr-Hegyeshalom és a balatoni vonalon közlekednek majd.

A tervek szerint 2022 végéig szolgálatba áll az összes KISS, ekkortól a még villamosításra váró lajosmizsei vonal kivételével – amelyen korszerű Desiro dízel motorvonat közlekedik – az összes budapesti elővárosi vonalon modern szerelvények szállítják az utasokat.

Forrás: MÁV

A forgalomba helyezett KISS-ek karbantartását a szolnoki járműjavítónk végzi majd. A létesítmény kapacitását vélhetőleg növelni is kell majd a később várható feladatok teljesítése miatt

– válaszolt a Világgazdaságnak Kerékgyártó József a támogatási megállapodás aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

KISS motorvonat Kerékgyártó József MÁV
Kapcsolódó cikkek