Logisztika

Októberben sem közlekedik a RegioJet

Meglehetősen hányattatott a cseh magánvasút magyarországi működése. A társaság július végén jelent meg itthon, és szeptembertől kénytelen szüneteltetni a tevékenységét.

Miután a cseh anyacég arról tájékoztatta a magyar partnerét, hogy Ausztria és Csehország között határszigorítás lép életbe, szeptember után októberben sem indítja el a Budapest-Bécs-Prága járatait a RegioJet Magyarországon – erről a Continental Railway Solution Kft. (CRS) ügyvezetője nyilatkozott a Világgazdaságnak. Szigeti András arról is beszélt, hogy tudomása szerint az osztrák állam által kezdeményezett korlátozás 30 napra szól,

így nagy valószínűséggel a cseh magánvasút novembertől szolgáltathat ismét.

A CRS az egyedüli olyan magáncég itthon, amely rendelkezik országos vasúti személyszállítási engedéllyel, ezért a RegioJet vele szerződött a magyarországi megjelenése kapcsán, hogy biztosítsa a vonatok üzemeltetését. A társaság július végétől közlekedett Magyarországon, augusztus végétől pedig már a Budapest-Bécs vonal belföldi szakaszára is értékesített jegyeket.

Fotó: Sebastian Kahnert / DPA

A működése azonban rövidnek bizonyult: először a szeptemberre vonatkozó magyar általános határzár miatt függesztette fel tevékenységét, amely után októberi újraindulást tervezett, most pedig az ausztriai helyzet következtében csúszik tovább egy hónappal a szolgáltatás elérése. Szigeti András ugyanakkor jelezte, hogy amennyiben az osztrákoknál elhúzódik a szituáció rendeződése, Csehországban és Magyarországon viszont adottak lesznek a körülmények,

akkor átmenetileg Bécs kihagyásával és akár Pozsony közbeiktatásával is járhatnak majd a vonatok Budapest és Prága között.

Mindez csupán egy alternatív útvonal lenne, mivel a hosszú távú cél továbbra is a Budapest-Bécs-Prága desztináció fenntartása. „Biztos, hogy amint lehet, napi két járattal indulunk a ezen a vonalon, és ha a kereslet indokolja, besűrítjük a menetrendet” – fogalmazott. Az októberre érvényes jegyek, ahogy az a szeptemberieknél is történt, a RegioJet-nél visszaválthatók, illetve későbbi időpontra átfoglalhatók. Az eljárásról már a nap folyamán értesítik az érintett utasokat.

október RegioJet koronavírus járvány Continental Railway Solution Kft. Szigeti András
Kapcsolódó cikkek