Logisztika

Minden tizennyolcadik hazai autó érintett a csalásban

A prémium kategóriás német autók a legnagyobb eséllyel visszatekert kilométerórás járművek.

A carVertical, az autó előéletét az alvázszám alapján ellenőrző cég, kutatásokat végzett annak kiderítésére, hogy melyek azok az autók, amelyeknek leggyakrabban visszatekerik a kilométeróráját.

Fotó: Getty Images

Minden jármű rendelkezik egy kilométerórával, amely megmutatja, hogy az adott autó hány kilométert futott az élete során. A kilométer-számlálóról leolvasott futásteljesítmény értéke jelzi egy autó általános elhasználódását.

Az elmúlt 12 hónapban (2019 októbere és 2020 októbere között) több mint félmillió jelentés került elemzésre.

A carVertical az adatgyűjtést az egész világ különböző piacain végezte, beleértve: Lengyelországot, Romániát, Magyarországot, Franciaországot, Szlovéniát, Szlovákiát, Csehországot, Lettországot, Bulgáriát, Ukrajnát, Szerbiát, Németországot, Horvátországot, Oroszországot és az Amerikai Egyesült Államokat.

Fotó: carVertical

Az eredmények azt mutatják, hogy a német autók a leggyakrabban visszatekert autók közé tartoznak.

Egy másik érdekes megfigyelés az autók szegmentálása. A prémium kategóriás autókat sokkal gyakrabban tekerik vissza, mint az olcsóbb autókat. A luxus BMW 7-es és X5-ös autókat a legvalószínűbb, hogy visszatekerik a gátlástalan kereskedők. A luxusautók vásárlói nagy pénzügyi problémákkal szembesülhetnek, ha az általuk vásárolt autó futásteljesítményével csaltak.

Az autó futásteljesítményének egyik kulcsfontosságú tényezője az életkor. Az idősebb autókat általában gyakrabban tekerik vissza. A kutatásból kiderült, hogy a legtöbb visszatekert prémium autó idősebb, mint az olcsóbb kategóriák autói. Amint az adatok mutatják, a régebbi prémium autókat érinti leginkább a futásteljesítmény-csalás. A legnépszerűbb BMW-ket 10 és 15 éves koruk között tekerik vissza. A Mercedes-Benz E osztály modelljei közül általában a 2002-2004 gyártásúakat tekerik vissza. Ez régi trükk a csaló autókereskedőknél.

A nyugati országok autótulajdonosai magas futásteljesítménynél és magas karbantartási költségeknél adják el autóikat.

Ezek a meghamisított kilométer-órás autók általában Európa keleti országaiban landolnak.

Néhány autó, például az Audi A6, a Volkswagen Touareg és a Mercedes-Benz E-osztály szinte mind dízel. Csak néhány százalék a visszatekert benzinmotoros változat. A benzines autók között csak néhány százalék a visszatekert kilométerórások aránya. A különféle üzemanyag-típusok közötti hatalmas különbség azt jelenti, hogy kisebb az esélye annak, hogy egy visszatekert benzinmotoros autót vásároljon.

Fotó: carVertical

 

A leggyakoribb futásteljesítmény-csalások Közép-Kelet Európában észlelhetők. A nyugati országok kevésbé szenvednek a kilométeróra visszatekerés problémájától. A legnagyobb kilométeróra visszatekerés problémák azokon a piacokon tapasztalhatók, ahová a Nyugat-Európából származó használt autókat importálják.

Romániában és Lettországban valószínűleg minden tizedik autó kilométeróráját visszatekerték.

 

carVertical futásteljesítmény autópiac
Kapcsolódó cikkek