Logisztika

Egy kínai vállalat csatlakozik a záhonyi vasútfejlesztéshez

Fontos kínai szereplővel bővült a Záhony és térségének óriási léptékű vasúti fejlesztésére tavaly nyáron létrehozott gazdasági társaság. 

Fontos kínai szereplővel bővült a Záhony és térségének óriási léptékű vasúti fejlesztésére tavaly nyáron létrehozott gazdasági társaság. A Záhony Logisztikai és Ipari Övezet (CELIZ) nevű konzorciumnak immáron tagja a CECZ Közép-Európai Kft. is – írják közleményükben.

A konzorcium feladata a nyugat felé tartó gazdasági és kereskedelmi útvonalak fejlesztése a térségben, amely munkát a MÁV-REC Kft. irányítja.

A beruházást Magyarország és Kína stratégiai kérdésként kezeli, így az mindkét fél jelentős támogatását élvezi.

Az európai viszonylatban is jelentős záhonyi logisztikai, vasúti és áruforgalmi csomópont a már jól ismert kínai kezdeményezés, az Egy Övezet Egy Út (OBOR) része. E nagyszabású elképzelés során olyan technológiai és ipari fejlesztési beruházások előkészítése történik, amely jelentős hatással lesz az EU és Kína közötti vasúti teherforgalomra.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Azzal, hogy keddtől a kínai CECZ is tagja a konzorciumnak, sokkal gördülékenyebbé válik a bonyolult szervezési és előkészítési problémák megoldása. A cég feladata lesz például a záhonyi projekt képviselete és megismertetése magyarországi, európai és kínai vállalkozások számára, szakmai szövetségeknél és kormányzati szerveknél.

Ez elengedhetetlen a konténerforgalom, az árualap megteremtésének szempontjából.

A munkálatokban részvevő külföldi vállalatoknak olyan találkozókat szervez majd, ahol megismerhetővé válnak a magyar államnak a Nemzeti Befektetési Ügynökségen (HIPA) biztosított támogató lehetőségei is.

Emellett előkészíti a leendő kínai partnerek magyarországi utazását és segítséget nyújt számukra az engedélyezési eljárásokban, cégalapításban, valamint logisztikai szolgáltatások szervezésében. Helyismeretével pedig a részvevő kínai vállalatoknak hatékonyan tud segíteni az ipari parkba, illetve a leendő gyárakba való beköltözésben – írják.

vasút Záhony kínai fejlesztés
Kapcsolódó cikkek