Logisztika

A magyar légtérben is nyomot hagy a fehérorosz balhé

Magyarország felé is kerülnek a légi járatok a fehérorosz válság miatt, a légiforgalmi szolgálat azonban felkészült a növekvő gépmozgások kezelésére – közölte a HungaroControl.

A magyar légtér átrepülő forgalmában is érzékelteti hatását az Európai Tanács hétfőn kiadott ajánlása, amelyben arra szólította fel az uniós légitársaságokat, hogy az utasok biztonsága érdekében kerüljék el a belorusz légteret. A hazai légiforgalmi szolgálat felkészült a növekvő gépmozgások kezelésére, ami nem jelent többletterhelést a szakszemélyzetnek, mivel a koronavírus-járvány miatt a légi forgalom továbbra is jelentősen elmarad a 2019-es rekordévben mért számoktól – közölte a HungaroControl szerdán.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

A tanács hétfői rendkívüli ülése után több légitársaság jelentette be, hogy megszünteti minszki járatait, illetve alternatív útvonalakat jelöl ki az eddig a fehérorosz légtéren átrepülő gépek számára. Az események hatására az tagországaiból Minszkbe irányuló légi közlekedés gyakorlatilag megszűnt, ezzel együtt megkezdődött a térség észak-dél irányú forgalmának átrendeződése is. A repülési útvonalak módosítása a HungaroControl által kezelt átrepülő járatok számának növekedésében is megmutatkozik.

Ahogy arról a VG is beszámolt, vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették Minszkben a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatát, de azon bombát nem találtak a fedélzeten. Az akcióban részt vett a fehérorosz légierő egyik MiG-29-es vadászgépe is, amely a minszki repülőtérre kísérte a Boeing-737-est. A Ryanair járatán utazott Raman Prataszevics, a fehérorosz kormány által szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a vele utazó barátnőjével együtt, a minszki leszállás után őrizetbe vettek. Nemzetközi megfigyelők szerint a Prataszevicset szállító gép eltérítésének szándékáról a Kremlben is tudhattak.

Erről bővebben itt olvashat:

https://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/meglepo-gyorsasaggal-lepett-az-europai-unio-3786823/

A fehéroroszországi pokolgépes fenyegetéshez hasonló események szinte példátlanok a légi közlekedésben, azonban kezelésük a mindenkor érvényes szigorú védelmi protokoll alapján történik

- olvasható a HungaroControl közleményében.

https://www.vg.hu/kozelet/politika/nyomas-alatt-vallhatott-az-ellenzeki-belorusz-ujsagiro-baratnoje-is-3788614/

Fehéroroszország HungaroControl Zrt.
Kapcsolódó cikkek