A TS Hungaria Kft. elindította Magyarország egyik legkorszerűbb nagy teljesítményű digitális profilesztergájának próbaüzemét. 

A 750 millió forint értékű csúcstechnológiás berendezés éves szinten 30 százalékkal, 5000 vasúti kerékpárral növeli a Rail Cargo Hungariához tartozó vasúti járműjavító produktivitását.

Az eseményen a társaság bejelentette, hogy a következő hónapokban egy további 100 millió forintos beruházás keretében új kerékpárfestő üzemrészt alakít ki.

Fotó: TS Hungaria

Az ünnepségén Kotiers Román, a Rail Cargo Hungaria (RCH) igazgatóságának tagja hangsúlyozta, hogy a vállalatcsoport a globális gazdasági visszaesés és a vasúti fuvarozási feltételek romlásának időszakában is támogatta a beruházást. A berendezés a vasúti árufuvarozás fenntartásának fontos eszköze: az RCH 8000, különböző típusú vasúti kocsijával biztosítja a magyar ellátási lánc gördülékeny működését. A vasúti kocsik iránti kereslet rendkívüli mértékben megnövekedett az ukrán gabona, az élelmiszeripari anyagok, a vasérc és a szén fuvarozási igényeinek és a hatósági áras tűzifaprogram jelentős szállítási szükséglete miatt. Az utóbbiban az RCH kizárólagos szállító.

Mindenki vasúti kerékpárt akar javíttatni

Lehóczki Gábor, a TS Hungaria ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy folyamatosan nő a kerékpárjavítás iránti a kereslet, amely jelenleg 15-20 százalékkal haladja meg a vállalat kapacitásait. Az új, 52,6 tonna tömegű csúcstechnológiás berendezés naponta 40-45 darab kerékpár profilesztergálását képes elvégezni. A TS Hungaria idei terveiben mintegy 14 ezer kerékpár javítása és gyártása, valamint több mint 1300 vasúti teherkocsi fővizsgája szerepel.

A megnövekedett feladatoknak a társaság közel változatlan, mindössze 420 fős létszámmal tett eleget, de a fokozódó igények hosszú távú, kiegyensúlyozott teljesítése érdekében bővíteni kell a szakképzett dolgozóinak számát. Emellett a meglévő alkalmazottait is meg kell tartania, ezért 

a vállalat az idén több olyan eszközzel is kompenzálta az következményeit, amelyek átlagosan csaknem 20 százalékkal emelték a munkavállalóinak az alapbérét.

Azért is fejleszt a cég, hogy spóroljon az energiával

A társaságnál az idén befejeződnek egyes energiamegtakarító fejlesztések, ilyen az épületszigetelés, valamint a fűtés- és világításkorszerűsítés. A következő hónapokban kialakítandó, említett kerékpárfestő üzemrész tovább növeli a kerékpárjavítás kapacitását és az energiamegtakarítást. A vállalat tervei szerint a kerékpárjavító üzem fejlesztése 2023–2024-ben tovább folytatódik.