Magyar gazdaság

Bővíti kapacitását a TS Hungaria

Vasúti járműjavító leányvállalatunk, a Technical Services Hungaria Kft. (TS Hungaria) kapacitásait 700 millió forintos beruházással fejlesztjük

– idézi a közlemény Kovács Imrét, a Rail Cargo Austria gazgatóságának tagját, aki egyben a Rail Cargo Hungaria igazgatóságának elnöke is. Kovács Imre tájékoztatása szerint az indokolja az eszközpark bővítését, hogy dinamikusan nőnek a TS Hungaria szolgáltatásai iránt a piaci igények: az év első harmadának üzleti forgalma 17 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, a cég értékesítése pedig meghaladta a 4 milliárd forintot.

A pandémiás helyzet ellenére látványosan javultak a társaság tevékenységeihez kapcsolódó teljesítmények:

a vasúti teherkocsi fővizsga és nagyjavítások száma 19 százalékkal, a vasúti kerékpárjavításoké 4,5 százalékkal volt több az előző év első négy hónapjában mértnél.

A megnövekedett feladatokat a vállalat lényegében változatlan létszámmal tett eleget, alkalmazottai jövedelmét pedig átlagosan 10 százalékkal emelte.

Az eredmények javulása azt követően gyorsult fel a közlemény szerint, hogy a vállalat 2021 elején a hazai piacvezető vasúti árufuvarozó társaság, a Rail Cargo Hungaria Zrt. (RCH) 100 százalékos tulajdonába került. Kovács Imre kiemelte, hogy a vállalatcsoporton belüli szinergiák kölcsönös kiaknázásának köszönhetően nőtt a járműjavító működésének hatékonysága, valamint gyorsabb lett az RCH kocsiparkjának javítása és szervize.

Fotó: TS Hungaria

A vasúti teherkocsik jelentős igénybevétel mellett 25-40 évet futnak.

Karbantartásuk iránti igény az elmúlt években növekedett, miután az árufuvarozók a korábbinál hosszabb, gyorsabb és nehezebb vonatokat közlekedtetnek. Az RCH vagonjainakegy része hatévente a miskolci TS Hungaria műhelyeiben újul meg, de az ott végzett munkára jelentős az igény más vasúttársaságok részéről is.

A miskolci vállalat az idén 1500 vasúti teherkocsi fővizsgájára és átépítésére, valamint mintegy 14 ezer vasúti kerékpár javítására és gyártására készül, és szükség szerint futójavítást is végez. A vasúti kerékpárokat világszínvonalú technológiával, modern esztergagéppel, automata ultrahangos tengely- és kerékvizsgáló berendezéssel javítja. A nagyértékű beruházás keretében vásárolni kíván egy új, csúcstechnológiás kerékpáresztergát, amelyet a 2022 első felében helyezne üzembe.

Lehóczki Gábor, a TS Hungaria ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a megnövekedett igények teljesítése érdekében a jelenleg 420 fős társaság létszáma folyamatos bővítésére törekszik. Mivel az alkalmazottak 30 százaléka a következő öt évben eléri a nyugdíjkorhatárt, az ügyvezetés nagy hangsúlyt fektet az utánánpótlásnevelésre: az új belépők elméleti oktatáson, majd mentorok ssegítségével betanuláson vesznek részt. A társaság által létrehozott TS Akadémia duális szakképzésén jelenleg 28 hegesztő, gépgyártástechnológiai technikus, járműfényező diák gyakorlati oktatása folyik. Emellett a vállalat stratégiai együttműködést kötött a Miskolci Egyetemmel.

Kovács Imre TS Hungaria RCH
Kapcsolódó cikkek