BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Buszos áfa: nincs megoldás, továbbra is terítéken az egyik legfontosabb kérdés

A Pénzügyminisztérium elutasította az autóbuszos szolgáltatóknak a tevékenység áfacsökkentésére vonatkozó kérelmét, de a szervezet nem adta fel, újabb levelében a szakmai érvei teljes körű vizsgálatát kérte.

A szakmai érdekképviseletek továbbra is napirenden tartják a különjárati autóbuszos szolgáltatások áfájának csökkentését, különösen az iskolás csoportok utaztatása esetében. „A Pénzügyminisztérium (PM) korábbi elutasító válaszában foglalt indokokat hiányosnak érezve, szakmai érveink teljes körű vizsgálatát kértük újabb levelünkben” – olvasható a NiT Hungary holnapján.

Budapest, 2020. március 14.
A volt Várkert kaszinó felújított épületében működik az Ybl Budai Kreatív Ház, mellette áll egy városnéző turistabusz.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
A hop on hop off szolgáltatás már jól járt.
Fotó: Róka László / MTI

A NiT Hungary és az MKFE (Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete) 2023. május 19-én a pénzügyi és közlekedési tárcák illetékes szakállamtitkárainak küldött levélben, a hop on hop off szolgáltatások áfamértékének csökkentésére hivatkozva kezdeményezte az autóbuszos különjárati szolgáltatások áfájának 5 százalékban történő megállapítását, kiegészítve egy 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésével.

A két szervezet akkori kezdeményezését a Pénzügyminisztérium adópolitikai okokra hivatkozva nem támogatta, de a PM adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkársága válaszlevele a kérelmezők szerint nem adott kimerítő érdemi választ a felhozott szakmai érveikre. 

Ugyanakkor nem zárta ki az áfa szektorális csökkenésének lehetőségét, kellő indokoltság esetén.

Ezért a két szervezet a kérdést a képviselt tagsági kör érdekeit szem előtt tartva változatlanul napirenden tartja, és a PM álláspontjának ismeretében a különjárati szektorban – kiemelten az oktatási-nevelési intézmények által megrendelt utazások, gyermekszállítások esetében – az áfacsökkentésre vonatkozó kezdeményezés elutasítását nem tekinti lezártnak.

Augusztus 4-én levelet küldtek Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkárnak. Ebben az újabb levélben megerősítették a válasz nélkül hagyott szakmai érveiket, kezdeményezték a feltételekkel történő áfacsökkentés esélyének további vizsgálatát, érdemi választ kértek a felhozott indokaikra. Az érdekképviseletek közös levele itt olvasható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.