Célegyenesbe ért a gyorsforgalmi úthálózat elérhetővé tétele Magyarországon – jelentette ki az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) parlamenti államtitkára a 260-as számú főút Sajószentpéter–Berente elkerülő szakaszának csütörtöki ünnepélyes átadóján.

Fotó: Sajószentpéter Város / Facebook

Csepreghy Nándor aláhúzta: egy útátadás fontos műszaki eredmény, és egy szemléletet, messzebbre mutató szándékot is tükröz. Magyarország kormánya 2010-ben azt a célt tűzte maga elé, hogy a fővárosban és a nagyvárosokban hozzáférhető közszolgáltatásokat elérhetővé tegye az ország minden lakójának – emlékeztetett.

Jelezte: az egyik legfontosabb ezek közül a mobilitás lehetőségének megteremtése, amely fontos szerepet játszik abban, hogy boldogulásuk érdekében az embereknek ne kelljen elhagyniuk lakóhelyüket. A kabinet olyan úthálózat-fejlesztésbe kezdett, hogy minden településről fél órán belül elérhető legyen a gyorsforgalmi úthálózatot. 

Az elmúlt tizenkét évben ez mintegy 98 százalékban teljesült, és várhatóan 2026-ig a még hiányzó néhány település összeköttetése is kiépül

– közölte az államtitkár.

Óriási autópálya-építést jelentett be Lázár János: ez lehet minden idők legdrágább sztrádája Magyarországon

Jövőre kezdődhet meg Zalaegerszeg bekötése a hazai gyorsforgalmi hálózatba, a 44 kilométeres szakasz megépítésének teljes költségét 400 milliárdra taksálta egy sajtóeseményen Lázár János építési és közlekedési miniszer. A kilométerenkénti 9,2 milliárd forint még az M6-os fajlagos költségén is túltesz.

A gyorsforgalmi útfejlesztés „a keleti és nyugati világ határán fekvő Magyarország átvivő állomás funkcióját is erősítette” e két térség kereskedelmében – mondta, rámutatva, hogy amíg 2010-ben csak három autópálya érte el az országhatárt, ma már kilenc, és jövőre eléri a tízet ez a szám. Ezzel párhuzamosan az ÉKM olyan útfelújítási programot indított, amely a járásközpontok megközelíthetőségét hivatott javítani – tette hozzá.

Demeter Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében azt mondta, hogy 

a környéken élők számára ünnep a 26-os főút közel 30 milliárd forintból új nyomvonalon megépült, 10,6 kilométer hosszú, kétszer egy sávos, Sajószentpétert elkerülő szakaszának átadása.

Kiemelte: a projekt nem csupán a települést tehermentesíti az átmenő forgalomtól és teszi ezzel gyorsabbá, biztonságosabbá a közlekedést, élhetőbbé a várost, árvízvédelmi szempontból is nagy jelentőségű. A több mint 5 milliárd forintból korszerűsített Kazincbarcika–Mucsony összekötő úthoz kapcsolódó fejlesztés is bizonyítja, hogy a kormánynak fontos a vidék Magyarországa – jegyezte meg.