A pécsi helyi közösségi közlekedésben vasárnap a sztrájkmenetrendben 1161 járat indításával - a megszokotthoz képest mindössze 10 járattal kevesebbel - biztosítható volt az elégséges szolgáltatás, hétfőn viszont már a járatok közel harmada maradhat ki - tájékoztatta a helyi közlekedési vállalat, a Tüke Busz Zrt. az MTI-t közleményben.

Pécs, 2014. február 14.Új Volvo buszok állnak a pécsi Széchenyi téren az új autóbuszok átadásakor 2014. február 14-én. Öt új csuklós Volvo 7900-as busz áll forgalomba február 17-től Pécsen, immár az új utastájékoztató rendszerrel felszerelve, a Kertvárost érintő vonalakon. Ettől a naptól már 42 új busz szolgálja az utasokat a Tüke Busz Zrt. flottájában.MTI Fotó: Sóki Tamás
Fotó: Sóki Tamás/MTI

A cég hangsúlyozta: a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) által január 28-ra és 29-re meghirdetett munkabeszüntetés ideje alatt a társaság törekszik - jogszabályokban meghatározott módon - az elégséges szolgáltatások biztosítására.

Hétfőn a normál menetrend szerinti 1884 járat helyett 1363 járat indításával - a normál menetrendhez képest 521 járattal kevesebbel - biztosítani lehet az elégséges szolgáltatást - jelezték a közleményben.

Prioritásként kezelik majd a város ipari parkjaiban működő, illetve a kiemelt foglalkoztatók dolgozóinak a műszakváltásokhoz igazodó szállítását, és arra törekednek, hogy a pécsiek minden lehetséges felületen pontos információkat és tájékoztatást kapjanak az elégséges menetrendi szolgáltatásról - közölte a busztársaság. Ennek keretében minden megállóba figyelemfelhívó tájékoztatást helyeztek ki, a társaság honlapján és a tukebusz.hu-n is részletes sztrájkmenetrendet tettek közzé.

A SZAKSZ csütörtökön jelentette be közösségi oldalán, hogy - a Volánbusz Zrt.-nél folyó munkabeszüntetéssel egyidejűleg - a pécsi cégnél is sztrájk lesz vasárnap és hétfőn.

Az érdekképviselettel való megegyezés érdekében a Tüke Busz Zrt. menedzsmentje meghívta január 30-ára, keddre a bértárgyalás újabb fordulójára a két reprezentatív szakszervezet küldöttségét. Az éves átlagban 387 alkalmazottat, ezen belül 238 autóbuszvezetőt foglalkoztató Tüke Busz 100 százalékos önkormányzati tulajdonú cég, amely 160 - zömében gázolaj, kisebb részt elektromos hajtású - járművel látja el a közösségi közlekedési feladatokat Pécsen.

Volánbusz-sztrájk: erre kell készülni vasárnaptól, a hétfő horror lehet – a következmények beláthatatlanok

Január 28-án megkezdődik a munkabeszüntetés a Volánbusznál. Az igazi horror hétfőn, a munkabeszüntetés második napján üthet be. Lázár János pedig kedden lép színre.

A SZAKSZ nyílt levélben fordult Lázár János miniszterhez. Ebben egyebek mellett azt írják: 

A SZAKSZ a sztrájk első napját egy „jelmezes főpróbának” tekinti, úgymond figyelmeztető sztrájknak is mondhatnák és annak érdekében, hogy elkerüljük a valódi nagy csapást, amikor január 29-én a munkabeszüntetés miatt, országos szinten több mint 26 000 menetrendszerint közlekedő járat maradhat ki, javaslom, hogy a mai napon 24 óráig jöjjön létre egy megállapodás a SZAKSZ bérkövetelésével kapcsolatban.